НАЗК склало протокол на Шмигаля за розголошення даних викривача корупції: прем’єр звинувачення відкидає

Дата: 11 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції склало протокол щодо Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, якому закидають незаконне розголошення інформації про викривача корупції. 

Про це розповіли у НАЗК. 

Денис Шмигаль. Фото: Кабінет Міністрів України

Протокол щодо Шмигаля склав очільник НАЗК Олександр Новіков

Справа стосується працівника Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ), який повідомив про ймовірне зловживання з боку голови комісії Івана Рудого. Викривач направив звернення до відповідних посадовців, а щодо результатів опрацювання заяви мали поінформувати самого заявника та уряд. 

“Серед посадових осіб, яким було доручено розглянути повідомлення, зазначено й голову КРАІЛ Івана Рудого, про протиправні дії якого й повідомлялося. Дізнавшись про це, посадовець прийняв рішення про порушення дисциплінарного провадження стосовно викривача”, – розповідають у НАЗК. 

У агенції вважають, що Шмигаль порушив норми закону України “Про запобігання корупції”, що прямо забороняє “розкривати інформацію про особу викривача третім особам, які не залучаються до розгляду повідомлених ним фактів та тим, кого безпосередньо стосуються ці факти”. 

Зі свого боку Шмигаль себе винним не вважає. У коментарі “Українській правді” його прессекретарка Ольга Куришко розповіла, що торік на портал уряду дійсно “надійшло звернення громадян-працівників КРАІЛ про незадоволення роботою керівника комісії”, втім, те, що воно стосувалось корупції,  вона не підтвердила. 

“Це звернення не було повідомленням про корупційні правопорушення та не містило будь-якої інформації про можливі факти корупційних дій”, – каже вона. 

Виписання протоколу на Шмигаля Куришко назвала “черговою маніпуляцією напередодні закінчення терміну повноважень пана Новікова”.

Якщо суд визнає Шмигаля винним у вчиненні адмінправопорушення, то йому випишуть штраф та позбавлять права обіймати певні посади на один рік, кажуть у НАЗК. Це ж стане підставою для внесення відомостей щодо очільника уряду до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення.

Нагадаємо, що кілька років тому в “Енергоатомі” намагалися незаконно звільнити та внести до списку корупціонерів викривача корупції Олега Поліщука. Трапилося це після того, як він звинуватив у розкраданнях керівника підприємства Петра Котіна.

Українці називають корупцію однією з найголовніших проблем країни, втім, протидія їй, як і захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля, є одними з найнебезпечніших видів активізму в Україні.

Викривачів розкрадань часто юридично переслідують, розгортають проти них дискредитаційні кампанії, їм палять будинки та навіть підкладають вибухівку під двері квартир.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter