На окупованому острові Джарилгач через пожежу знищена майже вся заповідна зона

Дата: 11 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

На окупованому острові Джарилгач, що на Херсонщині, вже тиждень горить найцінніша степова ділянка національного природного парку. За цей час вогонь знищив усю заповідну зону на площі понад 1 500 гектарів, на її відновлення підуть десятки років.

Про це пише “Суспільне” з посиланням на директорку парку Ірина Сабашенко.

Джерело: unian.net

Як повідомляється, у заповідній зоні національного природного парку “Джарилгацький” сконцентрована основна частина всіх степових екосистем острова. Там мешкають рідкісні тварини, зокрема копитні.

Наявні рослинні угруповання, які зараз знаходяться під загрозою зникнення, занесені до Зеленої книги України, належать до рідкісних та рослин що зникають. Це угруповання формацій меч-трави болотної, ковили дніпровської, ковили волосистої, гвоздики бессарабської, золотобородника цикадового та інші“, – розповіла Сабашенко.

Директорка парку зазначила, що на відновлення степової, лугової та солончакових ділянок потрібно в середньому від 4-5 до 8-12 років. Тамариксові зарості можуть відновитися орієнтовно за 15-30 років.

Збитки підраховуємо, але вже на мільярди гривень. Пожежа триває, тому даних точних не маємо“,  підсумувала вона.

Жителька одного з населених пунктів тимчасово окупованого лівобережжя Херсонщини повідомила журналістам видання, що пожежу на острові було видно з узбережжя Джарилгацької затоки за 10 кілометрів від нього. Дим спостерігається вже декілька днів.

Нагадаємо, природоохоронна ділянка, де наразі палає вогонь, – зона абсолютної заповідності у національному парку, де раніше були обмеження навіть відвідування людьми. Тут зосереджена основна частина всіх степових екосистем острова (решта території в різній мірі заболочена або періодично підтоплюється) та популяції всіх рідкісних степових тварин, які є на острові. Також тут концентрується найбільша кількість копитних, що мешкають на Джарилгачі.

Раніше ZMINA писала, як росіяни також знищують Кінбурнський півострів. За рік повномасштабної війни там зафіксували 131 пожежу, яка виникла через бойові дії та вразила понад 5 тисяч гектарів території парку. 

Читайте також: Росія вбиває довкілля України. Чи можна покарати її за екоцид?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter