Окупанти знищують Кінбурнський півострів: за рік постраждали до 4 мільйонів дерев

Дата: 11 Травня 2023
A+ A- Підписатися

За рік повномасштабної війни на Кінбурнському півострові зафіксували 131 пожежу, яка виникла через бойові дії та вразила понад 5 тисяч гектарів території парку. 

Про це свідчить аналіз національного парку “Білобережжя Святослава”, створений на підставі даних із супутників Sentinel-2.

Кінбурнський півострів. Червоні плями – згарище. Фото: ArcGIS

Так, більшість пожеж мали повторний характер та вражали одну й ту саму ділянку кілька разів. Внаслідок цього на території півострова постраждали до 4 мільйонів дерев.

Як зазначає Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, остаточно підрахувати збитки внаслідок пожеж можна буде лише після деокупації території. 

“Через війну в Україні постраждали 20% природно-заповідного фонду. Але наші екологічні інспектори 24/7 ретельно фіксують та обраховують усю шкоду довкіллю, щоб Росія обов’язково заплатила за усі свої злочини проти природи”, – наголосили у Міндовкілля.

Раніше ZMINA писала, що внаслідок повномасштабного російського вторгнення вже знищені понад 80% парку “Святі гори” на Донеччині. Національний природний парк “Святі гори” знаходиться вздовж річища Сіверського Дінця поблизу міста Святогірськ.

На кручах, як розповідають екологи, збереглися рідкісні дерева, серед яких крейдяна сосна, що занесена до Червоної книги України, а також ще понад чотири десятки рідкісних рослин.

Крім того, у квітні 2023 року з-під Маріуполя окупанти вивезли свіжозрубаний ліс. Неконтрольоване вирубування лісу російськими підприємствами в частинах Запорізької, Херсонської та інших тимчасово окупованих областей України почалося невдовзі після їхнього захоплення росіянами. 

Також з перших днів повномасштабного вторгнення заповідник “Древлянський”, що на Житомирщині, зазнав втрат. Зокрема, російські військові цілеспрямовано обстріляли запалювальними боєприпасами з гвинтокрила 45 гектарів соснового молодняка біля села Ноздрище, що спричинило пожежу та знищення не лише сосен, але і сухої трави, всієї екосистеми молодого лісу.

Окрім спалення та вирубки лісу, Росія також осушує Каховське водосховище, ставлячи під загрозу сільськогосподарське виробництво у регіоні та безпеку на найбільшій в Європі атомній станції – ЗАЕС. У лютому фахівці заявили, що вода витікає через шлюзи з листопада минулого року, а тому нині її рівень впав до найнижчої позначки за три десятиліття. 

Читайте також: Росія вбиває довкілля України. Чи можна покарати її за екоцид?

Зображення обкладинки: Міндовкілля

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter