Російські окупанти знищили 45 га природного заповідника “Древлянський”

Дата: 27 Січня 2023
A+ A- Підписатися

З перших днів повномасштабного вторгнення заповідник зазнав втрат. Зокрема, російські військові цілеспрямовано обстріляли запалювальними боєприпасами з гвинтокрила 45 га соснового молодняка біля села Ноздрище Житомирської області, що спричинило пожежу та знищення не лише сосен, але і сухої трави, всієї екосистеми молодого лісу.

Про це виданню “Рубрика” повідомили в.о. директора заповідника Микола Шелюк та начальник відділення Сергій Конюх

Заповідник “Древлянський”. Фото з відкритих джерел

“На момент широкомасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року молодим деревам було по 4 роки. Пожежі, спричинені обстрілами були також і в заповідних, реліктових лісах. Окупанти навмисно із застосуванням бензину розпалили багаття в дуплі 600 річного реліктового дуба і знищили його”, – розповів в.о. директора заповідника “Древлянський” Микола Шелюк.

Він зазначив, що інший дуб того ж віку, що ріс поруч, був знищений ракетним ударом. Шкоду від заподіяного неможливо обрахувати, оскільки цей дубовий гай має історичне значення в масштабах усієї країни – з ним пов’язані події Другого Зимового походу армії УНР у 1921 році.

За словами Шелюка, ворожі обстріли неодноразово призводили до руйнувань та пожеж і на інших територіях заповідної зони, зокрема в селі Малі Кліщі, де мешкали люди, які постраждали внаслідок цього.

“Для природного відновлення лісу на гектарі землі має бути не менше 3000 дерев, а не 1400–1500 як зараз на найбільш постраждалих ділянках, тому доведеться допомагати природі, але робити це максимально природним шляхом, таким, як закопування птахами жолудів та шишок. Зараз працівники заповідника займаються заготівлею цього насіннєвого матеріалу, щоб сприяти природі у відновленні”, – додав він.

Крім того, начальник відділення Сергій Конюх зазначив, що значна частина лісів замінована, і хоч встановити точну площу замінування наразі неможливо, йдеться про тисячі кв. м.

“Кілька співробітників Народицького лісгоспу загинули або були травмовані внаслідок підриву на мінах під час виконання своїх службових обов’язків. На мінах також підриваються тварини, особливо великі, такі, як лосі, олені, кабани. Оскільки доступ до згорілих лісів обмежений через замінування, оцінювати масштаби пожеж доводиться із застосуванням квадрокоптерів. За оцінками спеціалістів площа згорілих лісів сягає не менше 2000 га”, – каже Сергій Конюх.

Нагадаємо, що росіяни також знищили більшу частину парку “Святі гори” на Донеччині. З березня минулого року більша частина парку на території Слов’янського та Лиманського районів знаходилась в районі бойових дій. 

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів кажуть, що орієнтовна вартість збитків вже становить близько 5,5 мільйона гривень. Серед збитків інфраструктури – знищені та розкрадені транспортні засоби, комп’ютерна техніка й інше обладнання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter