Росіяни знищили більшу частину парку “Святі гори” на Донеччині

Дата: 19 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Внаслідок повномасштабного російського вторгнення 80% парку “Святі гори” на Донеччині були знищені. 

Про це розповів міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець

Парк “Святі гори”. Фото: Природно-заповідний фонд України

Національний природний парк “Святі гори” знаходиться вздовж русла Сіверського Дінця поблизу міста Святогірськ.

На кручах, як розповідають екологи, збереглися рідкісні дерева, серед яких крейдяна сосна, що занесена до Червоної книги України, а також ще понад чотири десятки рідкісних рослин.

З березня минулого року більша частина парку на території Слов’янського та Лиманського районів знаходилась в районі бойових дій. 

У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів кажуть, що орієнтовна вартість збитків вже становить близько 5,5 мільйона гривень. Серед збитків інфраструктури – знищені та розкрадені транспортні засоби, комп’ютерна техніка й інше обладнання.

Окрім цього, знищили російські військові до 60–70% соснових насаджень, а це близько 5 тисяч гектарів лісів. 

Сосни у парку “Святі гори”. Фото: Природно-заповідний фонд України

“Росіяни мають відповісти за кожне спалене дерево на території України. Такою є позиція Міндовкілля, і нас у цьому підтримує міжнародна спільнота”, – сказав Стрілець під час відвідування парку. 

Міністр подякував працівникам парку, які в надзвичайно складний час продовжували виконувати свої обов’язки й ліквідовували пожежі від російських обстрілів там, де це було можливо.

Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки. Задля цього в уряді торік оновили відповідну методику оцінювання.

Екоактивісти вже не вперше закликають світ покарати Росію за вчинення екоциду в Україні. Новини про те, як, наприклад, російські військові вбивають тварин, надходять з багатьох регіонів. На Київщині живцем спалили коней у кінно-спортивному комплексі, вбивали свійських та домашніх тварин на Чернігівщині й поцілили в зоопарк у Миколаєві. 

Російські солдати заради розваги повісили на своїй позиції на Херсонщині червонокнижних хом’яків.

Українські правоохоронці називають природу мовчазною жертвою війни. 

Нагадаємо, що торік російські військові обстрілювали екопарк у Харкові. Два місяці з його території, зокрема силами волонтерів, вивозили тварин, колекція яких налічувала 5 тисяч особин.

Під час цього деякі волонтери гинули, зокрема 15-річний Денис Сєлєвін

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter