Інформацію про завдані російськими військами екологічні збитки відправлять до Міжнародного суду ООН

Дата: 01 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Всю інформацію про завдані внаслідок повномасштабного російського вторгнення в Україну екологічні збитки ляже в основу матеріалів для звернення у Міжнародний суд ООН, аби притягнути Росію до відповідальності. 

Про це повідомили у Міндовкілля. 

Наслідки російського бомбардування в Одесі. Фото: Petros Giannakouris/Associated Press

Для оцінки збитків уряд оновив відповідну методику, що тепер включає показники щодо втрат лісового фонду, надр та акваторії, збитки, завдані природно-заповідному фонду, водним ресурсам, а також водогосподарській інфраструктурі.

“Ворожі снаряди щодня влучають у нашу критичну інфраструктуру та житлові будинки. Окупант обстрілює українські нафтобази, хімзаводи та інші промислові об’єкти. Все це спричиняє значні загоряння та призводить до забруднення атмосферного повітря небезпечними речовинами. Обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря за час ведення бойових дій на території України вже можна прирівняти до викидів одного металургійного підприємства за весь рік роботи”, – каже міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

З кінця лютого Росія здійснила близько 30 ракетних ударів по українських нафтобазах й унаслідок згорання 100 тонн дизельного палива розмір завданої шкоди може становити понад 3,6 мільйона гривень.

Бойові дії різної інтенсивності велися на майже 3 мільйонах гектарів лісів, що призвело до збільшення площ лісових пожеж у 25 разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. При згоранні одного гектара лісу лише шкода від викидів забруднюючих речовин у повітря може складати понад 1,3 мільйона гривень.

Загалом внаслідок російського вторгнення 900 заповідних територій в Україні перебувають в небезпеці, а це близько 30% площі всіх природоохоронних територій чи 1,2 мільйона гектарів. 

Нагадаємо, що Міжнародний суд ООН у Гаазі вже зобов’язав РФ негайно припинити війну проти України, однак російське керівництво заявило, що проігнорує це рішення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter