Російські солдати заради розваги повісили на своїй позиції на Херсонщині червонокнижних хом’яків

Дата: 14 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

На залишених російськими військовими позиціях на території деокупованої Херсонської області виявили вбитими червонокнижних хом’яків, тіла яких окупанти розвісили на деревах. 

Про це повідомили в Українській природоохоронній групі. 

Фото: фейсбук-сторінка Михайла Русина

Активісти виклали світлину, на якій видно повішених сірих хом’яків (Cricetulus migratorius). Це гризун розміром з мишу, з дуже коротким непомітним хвостом і лапами. 

Науковці кажуть, що в 1950–1970-х роках сірий хом’як був одним з найчисленніших видів мишоподібних гризунів східного степу, де становив до 40% здобичі дрібних ссавців, а зараз більш ніж у десятеро менше.

Активіст Михайло Русин розповів, що фотографією російських позицій з ним поділилися військові. Він зазначив, що до минулого року займався проєктом щодо збереження червонокнижних сірих хом’яків на Херсонщині та Запоріжжі. 

Згодом Русин також виклав відео, на якому українські військові знаходять живих червонокнижних хом’яків. 

Екоактивісти вже не вперше закликають покарати Росію за вчинення екоциду в Україні. Після появи світлин з убитими гризунами з таким закликом ще раз виступили в спільноті UAnimals. Там попросили всіх небайдужих підписати петицію з відповідним закликом

Під час повномасштабного вторгнення новини про те, як російські військові цілеспрямовано вбивають тварин, надходять з багатьох регіонів. Так, на Київщині росіяни живцем спалили коней у кінно-спортивному комплексі, вбивали свійських та домашніх тварин на Чернігівщинипоцілили в зоопарк у Миколаєві.

Також обстрілювали екопарк у Харкові. Два місяці з його території, зокрема силами волонтерів, вивозили тварин, колекція яких налічувала 5 тисяч особин. Під час цього деякі волонтери гинули, зокрема, 15-річний Денис Сєлєвін

Нагадаємо, що через війну в Україні дев’ять сотень заповідних територій перебувають у небезпеці. Бойові дії різної інтенсивності, які вже відбулися на майже трьох мільйонах гектарів українських лісів, призвели до збільшення площ пожеж там у 25 разів у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки. Задля цього в уряді оновили відповідну методику оцінювання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter