“Природа – мовчазна жертва війни”, – генпрокурор Костін

Дата: 20 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Використання сучасних технологій, а також обстріли критичної інфраструктури з боку російських військових призводять до заподіяння серйозної шкоди довкіллю, зокрема забруднення повітря, ґрунту та підземних вод. Завдана росіянами шкода має негативний вплив на екосистеми в довгостроковій перспективі та поширюється далеко за межі території України. 

Про це сказав очільник Офісу генерального прокурора Андрій Костін.

Поле біля Слов’янська

Росіяни вже порушили екологічний статус щонайменше 16 водно-болотних угідь в Україні, які охоронялися Рамсарською конвенцією і Рамсарська конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головно як середовища існування водоплавних птахів.. За даними Держекоінспекції, понад 680 тисяч тонн нафтопродуктів згоріло під час ракетних обстрілів, що призвело до значного забруднення повітря. У Міндовкілля говорили, що внаслідок згорання 100 тонн дизельного палива розмір завданої шкоди може становити понад 3,6 мільйона гривень.

Унаслідок бойових дій також пошкодило понад 2 мільйони га лісів. 

“Безперечно, природне середовище є мовчазною жертвою цієї війни”, – каже генпрокурор. 

Над провадженнями, пов’язаними із заподіянням шкоди екології, працює Спеціалізована екологічна прокуратура, створена торік. Окрім цього, Офіс генпрокурора приєднався до Європейської мережі прокурорів з охорони довкілля, учасники якої надаватимуть експертну підтримку та допомогу. 

Екоактивісти вже не вперше закликають світ покарати Росію за вчинення екоциду в Україні. Новини про те, як, наприклад, російські військові вбивають тварин, надходять з багатьох регіонів. На Київщині живцем спалили коней у кінно-спортивному комплексі, вбивали свійських та домашніх тварин на Чернігівщині й поцілили в зоопарк у Миколаєві. 

Російські солдати заради розваги повісили на своїй позиції на Херсонщині червонокнижних хом’яків

Також обстрілювали екопарк у Харкові. Два місяці з його території, зокрема силами волонтерів, вивозили тварин, колекція яких налічувала 5 тисяч особин. Під час цього деякі волонтери гинули, зокрема 15-річний Денис Сєлєвін

Нагадаємо, що Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки. Задля цього в уряді оновили відповідну методику оцінювання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter