В уряді звинувачують Росію у екоциді через осушення Каховського водосховища

Дата: 12 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Росія осушує Каховське водосховище, ставлячи під загрозу сільськогосподарське виробництво у регіоні та безпеку на найбільшій в Європі атомній станції – ЗАЕС. 

Про це повідомили у Національному громадському радіо США. 

Каховське водосховище у лютому минулого року та у лютому цього. Фото: NPR

Висновок щодо осушення водойми зробили, поглянувши на супутникові знімки.

Фахівці кажуть, що вода витікає через шлюзи з листопада минулого року, а тому нині її рівень впав до найнижчої позначки за три десятиліття. 

Така ситуація впливає на щонайменше три напрямки: доступ до води для людей, зрошення та охолодження ЗАЕС. 

До прикладу, мережа каналів, що ведуть від водосховища, зрошує приблизно 200 тисяч гектарів угідь, де вирощують соняшник, зерно та овочі. 

Фото: Dmytro Smoliyenko/Ukrinform

Окрім цього, Росія витратила кілька місяців для того, аби з Каховського водосховища поповнити мережі водосховищ в окупованому Криму. Шлюзи росіяни відкрили після того, як розв’язали це питання. 

Дослідники зазначають, що не можуть точно сказати нічого про причини осушення водосховища. 

“Але це дуже тривожно”, – каже Браян Кунс, географ зі Шведського університету сільськогосподарських наук, який вивчав сільське господарство на Півдні України.

Своєю чергою в українському уряді звинуватили Росію в екоциді. Віцепрем’єр-міністерка — міністерка з реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук зазначила, що, ймовірно, росіяни хочуть залишити після себе “випалену землю, непридатну для життя”. 

Нагадаємо, що Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки.

Над провадженнями, пов’язаними із заподіянням шкоди екології, в Україні працює Спеціалізована екологічна прокуратура, створена торік. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter