Міноборони фіксує вивезення з-під Маріуполя свіжозрубаного лісу

Дата: 05 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованих російськими військовими територіях продовжують знищувати природноресурсний потенціал, зокрема з-під Маріуполя вивезли свіжозрубаний ліс. 

Про це розповіла заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Ілюстраційне зображення

Неконтрольоване вирубування лісу російськими підприємствами в частинах Запорізької, Херсонської та інших тимчасово окупованих областей України почалося невдовзі після їхнього захоплення росіянами. 

Втім, більшість лісових масивів у цьому регіоні, як нагадує Маляр, штучного походження.

“Вони спеціально створювалися для захисту від вітрової, ґрунтової та водної ерозії, виконуючи функцію рекреаційних та лісомеліоративних насаджень… Продовження варварської вирубки лісових насаджень невідворотно призведе до катастрофічних наслідків для екології”, – каже заступниця міністра оборони. 

Вивезення лісу-кругляку з-під Маріуполя помітили за інтенсивністю руху автошляхами Е105 та М18 цілих колон, завантажених деревами. 

Наприкінці минулого року, вивозячи награбоване зерно та метал з окупованих територій, росіяни утворили багатокілометровий затор. 

Нагадаємо, що нині під російською окупацією перебуває майже пів мільйона гектарів українського лісу, кажуть у міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів.

Російська агресія вже завдала екології збитків на кілька трильйонів гривень, тож Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути до відповідальності винних в екоциді.

Утім, лише деякі злочини російських військових проти природи можна розслідувати як воєнні, однак і для цього треба довести, що дії завдали довкіллю не лише масштабної, але й довготривалої та серйозної шкоди. Визнати поняття “екоцид” на міжнародному рівні Україні допомагає Фінляндія. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter