Фінляндія допоможе Україні на міжнародному рівні визнати поняття “екоцид”

Дата: 11 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Україна та Фінляндія підписали меморандум, що покращить співпрацю у сфері розвитку моніторингу довкілля та екологічного будівництва. 

Про це розповіли в уряді. 

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець і міністерка навколишнього середовища та зміни клімату Фінляндії Марія Огісало. Фото: Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України

Меморандум підписали міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець і міністерка навколишнього середовища та зміни клімату Фінляндії Марія Огісало.

Українські урядовці сподіваються, що найближчим часом отримають від фінських колег важливе обладнання для моніторингу атмосферного повітря та якості води.

“Це дозволить забезпечити контроль якості води на деокупованих територіях”, – каже Стрілець.

Окрім цього Україна та Фінляндія працюють над запуском пілотного проєкту із будівництва за фінськими технологіями. Це, за словами урядовців, не лише здешевити процес, але й зробити його більш екологічним. 

Фото: ABC

За словами президента Володимира Зеленського, Фінляндія готова й співпрацювати над імплементацією пунктів української формули миру, у якій йдеться про визнання на міжнародному рівні такого поняття як “екоцид”.

Річ у тім, що деякі злочини російських військових проти природи можна розслідувати як воєнні, однак для цього треба довести, що їх дії завдали довкіллю не лише масштабної, але й довготривалої та серйозної шкоди. Детальніше у цьому питанні розбирались журналісти “Української правди”.  

Нагадаємо, що через російську агресію українська екологія зазнала збитків на кілька трильйонів гривень. 

Україна збирається звертатися до Міжнародного суду ООН, щоб притягнути Росію до відповідальності за екологічні збитки.

Над провадженнями, пов’язаними із заподіянням шкоди екології, працює Спеціалізована екологічна прокуратура, створена торік. 

Фотографія обкладинки: Bihus.info

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter