На Буковині розслідують побиття вихованця переміщеного з Харкова інтернату

Дата: 26 Січня 2024
A+ A- Підписатися

У Чернівецькій області правоохоронці розслідують побиття дитини у релокованому з Харкова центрі соціальної підтримки дітей “Гармонія”. У мережі зʼявилися фото синців на тілі одного з вихованців інтернату.

Про це повідомляють Офіс генерального прокурора та видання “Чернівецький промінь”.

Фото: “Чернівецький промінь”

Директорка дитбудинку Алла Трохименко не допускає думки, що дитину побив хтось із персоналу. За її словами, хлопчика побила старша вихованка закладу, якій 17 років. За цим фактом до інтернату вже спрямували ювенальну поліцію.

Зараз директорка інтернату спілкується з правоохоронцями в Банилові-Підгірному. 

“Мені ці фото присилала сестра медична, коли це трапилось. Я це фото знаю. А поширюють, нібито це зробила викладачка. Я хочу, щоб з цим розібрались правоохоронні органи. У нас 45 дітей, якщо їх опитати, то цього не приховаєш, якби це дійсно було. Тому я цього не боюся”, зазначила Трохименко у коментарі “Суспільному”.

Чернівецька обласна прокуратура відкрила провадження за фактом неналежного виконання обовʼязків щодо охорони життя та здоровʼя дітей (ч. 1 ст. 137 Кримінального кодексу України).

“За попередньою інформацією, дітям могли бути заподіяні фізичний біль або моральне страждання”, – кажуть правоохоронці.

Наразі вони проводять досудове розслідування.

Раніше ZMINA писала, що у вересні 2023 року в одному з інтернатів на Буковині волонтери виявили погані умови проживання та недбайливе ставлення до вихованців. Після того, як справа набула розголосу, дітей госпіталізували до київської лікарні “Охматдит”. Правоохоронці розслідують кримінальну справу щодо неналежного виконання обов’язків працівниками закладу.

Нагадаємо, що у лютому 2022 року Рада відтермінувала на два роки перетворення санаторних шкіл на інші заклади. Їх мали трансформувати в інші заклади або ліквідувати до липня 2022 року, але процес трансформації відтермінували до липня 2024 року.

Під час надзвичайного стану особливо гостро постає питання забезпечення прав людини для осіб з інвалідністю, які проживають в інтернатних установах та інших місцях несвободи. Наразі експерти наголошують на важливості реформування інтернатної системи та пошуку якісної альтернативи, яка відповідала б нормам Європейського Союзу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter