Міжнародний Червоний Хрест відмовився виключати з організації Росію попри порушення правил нейтральності

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародна федерація Червоного Хреста вирішила не призупиняти членство Російського Червоного Хреста в організації попри можливі порушення правил нейтральності, виявлені низкою міжнародних медіа.

Про це повідомляє The Guardian.

Фото: Свідомі

Рішення ухвалили за підсумками чотириденного засідання в Женеві. Керівництво МФЧХ вирішило не призупиняти членство РЧХ попри виявлені раніше журналістами порушення, а лише створити наглядовий орган і закликати РЧХ “опрацювати виявлені виклики й заявлені порушення” доброчесності.

Міжнародна федерація каже, що російська організація нібито “співпрацювала з нею протягом всієї перевірки”, а сама федерація не виявила доказів багатьох звинувачень. У федерації порекомендували провести тренінг із принципів Червоного Хреста для всього особового складу РЧХ.

Таке рішення розкритикували українські посадовці, назвавши це слабкою реакцією на серйозні звинувачення.

“Позиція МФЧХ цинічна: там закривають очі на той факт, що РЧХ співпрацює з особами, котрі перебувають під санкціями, й організаціями, котрі допомагають викрадати українських дітей. МФЧХ став захисником РЧХ, а відтак і російської агресії проти України”, – зазначив Омбудсман України Дмитро Лубінець.

У березні цього року група західних медіа, включно з Guardian, оприлюднила розслідування, яке показало, що Російський Червоний Хрест, ймовірно, припустився численних порушень статуту Червоного Хреста з початку повномасштабної війни Росії проти України.

Розслідування частково спиралося на низку “злитих” російських документів, де містилися плани фінансування представництв РЧХ на тимчасово окупованих територіях України.

Медійники також виявили, що керівники регіональних представництв РЧХ заявляли про необхідність війни з “українськими нацистами”, а співробітники в уніформі Червоного Хреста часто були присутні на мілітаристських освітніх заходах для дітей.

Вже 2024 року Російський Червоний Хрест підписав меморандум про співпрацю з дитячим табором “Артек” в окупованому Криму, куди вивозять деяких депортованих з України дітей. Очільник “Артеку” Костянтин Федоренко перебуває під санкціями США та ЄС.

Як пише “Детектор медіа”, очолює Російський Червоний Хрест Павло Савчук – колишній член правління Всеросійського народного фронту (ВНФ), заснованого Кремлем руху, якому належить авторське право на позначку Z і Це символ російського вторгнення в Україну.. Савчук і його посада були вказані на сайті ВНФ, допоки журналісти не звернулися до руху із запитаннями про це. Тоді фото Савчука видалили зі сторінки. МКЧХ каже, що Савчук не бере участі в роботі ВНФ з березня 2022 року.

Нагадаємо, що в жовтні 2022 року Російське національне товариство Червоного Хреста розпочало збір коштів для родин російських військових, яких мобілізують на війну проти України.

Кампанія отримала назву #МИРАЗОМ, і всім охочим долучитися до неї пропонують пожертвувати 500, 1200 або 1800 рублів. Також на сайті Червоного Хреста розмістили реквізити, через які збирають кошти для російських солдатів. Голова російського Червоного Хреста Павло Савчук заявив, що сім’ї мобілізованих стикаються з низкою труднощів, а тому їм слід допомагати. 

Тоді Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав виключити організацію з міжнародного руху Червоного Хреста, але цього так і не сталося.

Крім того, Російський Червоний Хрест украв майно українського Товариства Червоного Хреста в тимчасово окупованому Криму за мовчазної згоди міжнародної федерації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter