Омбудсман закликає виключити російський Червоний Хрест із міжнародного руху за збір донатів на російську армію

Дата: 24 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Російське національне товариство Червоного Хреста розпочало збір коштів для родин російських військових, яких мобілізують на війну проти України. У відповідь на це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав виключити організацію з міжнародного руху Червоного Хреста. 

Про збір коштів повідомили на сайті російського національного товариства Червоного Хреста. 

Скриншот сайту РЧХ

Кампанія отримала назву #МИРАЗОМ, і всім охочим долучитися до неї пропонують пожертвувати 500, 1200 або 1800 рублів. Також на сайті Червоного Хреста розмістили реквізити, через які збирають кошти для російських солдатів.

Голова російського Червоного Хреста Павло Савчук заявив, що сім’ї мобілізованих стикаються з низкою труднощів, а тому їм слід допомагати. 

“Дуже важливо їх підтримати та надати посильну допомогу. Із запитами сімей мобілізованих ми працюватимемо в індивідуальному порядку, для нужденних також формуватимуться гуманітарні набори. Вже зараз люди можуть отримати психосоціальну підтримку від фахівців російського Червоного Хреста”, – сказав він. 

Російський Червоний Хрест є підрозділом Міжнародного комітету Червоного Хреста та учасником міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

У МКЧХ ситуацію нині не коментували. 

Водночас Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець закликав виключити російський Червоний Хрест із міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця та заборонити використовувати емблему.

“Одним з основних принципів міжнародного руху Червоного Хреста є “нейтральність”, яка застосовується, щоб зберегти загальну довіру. Міжнародний рух не може приймати будь-яку сторону в збройних конфліктах і вступати в суперечки політичного, расового, релігійного або ідеологічного характеру. Соціальний захист родин військовослужбовців, які вирушили з війною в чужу незалежну і суверенну країну, не може бути гуманним”, – каже він. 

Нагадаємо, що після критики роботи Червоного Хреста з боку Офісу президента України в організації закликали забезпечити негайний доступ до всіх військовополонених. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter