Червоний Хрест вимагає негайного доступу до українських військовополонених

Дата: 14 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Міжнародний комітет Червоного Хреста закликав забезпечити негайний доступ до всіх військовополонених. Таке бажання комітет виявив після критики роботи Червоного Хреста з боку Офісу президента України.

Відповідна заява міститься на сайті МКЧХ.

Фото: EPA/UPG

“Ми поділяємо розчарування щодо відсутності доступу до всіх військовополонених, які утримуються в рамках міжнародного збройного конфлікту між Росією та Україною. З лютого ми працюємо над тим, щоб отримати доступ і перевірити умови та поводження з військовополоненими та інформувати їхні родини про їхніх близьких. Ми змогли відвідати сотні військовополонених, але є ще тисячі, яких ми не змогли побачити”, – йдеться у заяві.

В МКЧХ зазначили, що його групи готові відвідати Оленівську колонію та будь-яке інше місце утримання військовополонених.

“Однак, окрім надання доступу на високому рівні влади, це вимагає практичних заходів для реалізації на місцях. Ми не можемо примусово отримати доступ до місця ув’язнення чи інтернування, куди нас не допустили. Надання МКЧХ доступу до військовополонених є юридичним обов’язком. Це також допомагає зберегти людство в міжнародному збройному конфлікті, який завдав незмірних втрат незліченній кількості сімей”, – йдеться у заяві.

Також Червоний Хрест наголосив, що місія може бути досягнута лише скоординованими зусиллями зі “сторонами конфлікту”.

Напередодні керівник Офісу президента Андрій Єрмак поставив безальтернативну вимогу Міжнародному комітету Червоного Хреста (МКЧХ): найближчими днями, а саме до 17 жовтня, направити свою місію до колонії в Оленівці на тимчасово окупованій території Донецької області, де утримують українських військовополонених і де наприкінці липня росіяни вбили понад 50 захисників України.

“Закликаю, щоб не пізніше ніж за три дні місія Червоного Хреста з представниками міжнародних медіа прибула до України, навіть якщо до цього терміну не отримаєте підтвердження з боку Росії. А ми впевнені, що Росія не зацікавлена в тому, щоб правда була відома. Ми закликаємо надіслати місію, яка перебуватиме на лінії фронту, поки Росія не видасть ці дозволи”, – зазначив він.

Керівник Офісу президента запевнив, що Україна зі свого боку всіляко сприятиме цій місії й додав, що в іншому разі Україна застосовуватиме всі можливі інформаційні й дипломатичні засоби для зрушення цього питання з місця.

За його словами, українська держава разом з партнерами зможе знайти варіант, як сформувати експертну групу і людей, котрі будуть готові виконати ту місію, яку має виконати Червоний Хрест.

Нагадаємо, що багатьох українських військових, яких у вересні повернули додому, тримали в одиночних камерах, де вони практично не мали засобів особистої гігієни та їжі. Крім того, полонені жодного разу не бачили представників МКЧХ. 

Україна вкотре привертає увагу всього світу до того, що з військовополоненими потрібно поводитися гідно, і таке ставлення необхідно вимагати від обох сторін.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter