Звільнені українські військові жодного разу не бачили представників Червоного Хреста – Омбудсман

Дата: 22 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Багатьох українських військових, які вчора повернулися додому, тримали в одиночних камерах, де вони практично не мали засобів особистої гігієни та їжі. Крім того, полонені жодного разу не бачили представників МКЧХ. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: МВС України

“Ми побачили, що дуже багатьох з наших хлопців і дівчат тримали в одиночних камерах. Я вчора спілкувався з двома хлопцями з “Азову”, які мене дуже добре знають, і я одного навіть не впізнав – він до цього важив 140 кг. А вчора я побачив хлопця, який важить, не знаю, 70–75 кг. Він казав, що йому важко навіть розмовляти, бо він весь цей час ні з ким не розмовляв, він сидів у одиночній камері.

Я їх чітко ідентифікую: ті, хто заросли сильно, з такими великими бородами – це автоматично хлопці, яких тримали в одиночках”, – сказав Лубінець.

За інформацією Омбудсмана, українців у полоні рідко годували й практично не надавали їм засобів особистої гігієни. 

Крім того, українських полонених у середу перед обміном тримали шість годин із зав’язаними скотчем очима.

“Тобто, знаючи, що наших громадян вже віддають, росіяни все одно тримали їх в автобусах із замотаними очима і нікуди не випускали. Тільки після того, як розпочався процес обміну, пізно ввечері, їм нарешті дозволили зняти ці пов’язки”, – зазначив Лубінець.

Він також уточнив, що полонені росіяни, коли їхали на обмін, сиділи в автобусах з відкритими обличчями. Вони розуміли, що їх повертають у РФ, і навіть певною мірою були розслаблені.

“На мій погляд, ми маємо так ставитися до російських військовополонених. Ми показуємо приклад, щоб весь світ розумів, що ми відрізняємося від РФ. Полоненим росіянам була надана меддопомога, їх дійсно нормально забезпечували, годували. Навіть, коли з ними лікарка прощалася, то вони їй аплодували. І, можливо, багато з них саме тому, на мій погляд, переконливо казали, що ніколи тепер не підуть проти України воювати”, – розповів уповноважений.

Він зазначив, що Україна вкотре привертає увагу всього світу до того, що з військовополоненими потрібно поводитися гідно, і таке ставлення необхідно вимагати від обох сторін. Україна цього дотримується. Тоді як звільнені українські військові жодного разу не бачили представників Червоного Хреста.

“Саме тому у мене дуже багато питань до діяльності МКЧХ, ООН. Їхні мандати мають змушувати РФ виконувати Женевські конвенції. Вони теж були присутні під час виходу з “Азовсталі “наших героїв, з Маріуполя. І вони відповідно до своїх мандатів брали на себе зобов’язання це перевіряти й за цим стежити, моніторити ситуацію. Ми побачили, що цього взагалі не відбувалося”, – сказав чиновник.

Нагадаємо, що вчора за обміном додому повернулися понад 200 українських військових, зокрема захисники “Азовсталі”. Звільнено 108 бійців полку “Азов” та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Серед звільнених: командир “Азову”, Герой України Денис Прокопенко (“Редіс”), Сергій Волинський (“Волина”), виконувач обов’язків командира 36 окремої бригади морської піхоти, Святослав Паламар (“Азов”) та інші. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter