За обміном додому повернулися понад 200 українських військових, зокрема захисники “Азовсталі”

Дата: 22 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Внаслідок чергового обміну полоненими в Україну повернулись 215 військовослужбовців, зокрема захисників “Азовсталі”. 

Про це повідомили в Офісі президента. 

Звільнено 108 бійців полку “Азов” та інших формувань Національної гвардії України, а також військовослужбовців Сухопутних і Військово-Морських сил, територіальної оборони ЗСУ, Державної прикордонної служби, Національної поліції, працівників СБУ, Держспецслужби транспорту, Державної митної служби.

Серед звільнених: командир “Азова”, Герой України Денис Прокопенко (“Редіс”), Сергій Волинський (“Волина”), виконувач обов’язків командира 36 окремої бригади морської піхоти, Святослав Паламар (“Азов”), Олег Хоменко (“Азов”), Денис Шлега з Нацгвардії України, Герой України Євгеній Бова, командувач 1 окремого батальйону морської піхоти, парамедикиня Катерина Поліщук (“Пташка”), захисниці Мар’яна Мамонова, Яна Шумовецька та Анастасія Черненька, які потрапили у полон при надії. 

Обмін, як зазначають в Офісі президента, став найпотужнішим результатом у питанні звільнення полонених за весь час повномасштабного вторгнення.

Тимчасовий виконувач обов’язків голови СБУ Василь Малюк зазначив, що в обмін на 200 захисників Україна віддала Росії Віктора Медведчука, а ще п’ятьох звільнили шляхом обміну на 55 російських полонених.

“Хочу зазначити, що Медведчук – це не просто кум Путіна, а якісно задокументований нами державний зрадник. Його провина повністю зафіксована у відповідних матеріалах”, – додав Малюк. 

Однак не всі звільненні захисники та захисниці одразу повернуться на батьківщину, Так, згідно з домовленостями, командирів “Азова” триматимуть у Туреччині під особистими гарантіями захисту президента країни Реджепа Таїпа Ердогана

Нагадаємо, що вчора на прохання міжнародних партнерів Україна домоглася звільнення десяти іноземців – захисників України, громадян п’яти держав-партнерів. Найімовірніше, мова йде про громадянина Швеції Матіаса Густавссона, громадянина Хорватії Векослава Пребіга, громадян Великої Британії Джона ГардінґаЕндрю ХіллаДілана ХіліШона Піннера та Ейдена Асліна, громадянина Марокко Саадуна Брагіма, а також двох громадян США – Олександра Дрюке та Енді Хʼюна.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter