РФ передала Саудівській Аравії 10 військовополонених іноземців, які воювали на боці України

Дата: 21 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Влада РФ передала Саудівській Аравії десятьох військовополонених іноземців, громадян п’яти держав, які воювали на боці України. Літак з Росії вже прибув у столицю Саудівської Аравії Ер-Ріяд.

Про це пише Al-Arabiya.

Військовополонені іноземці, яких звільнили з російської неволі. Джерело: Saudi Press Agency

Посередником у цих перемовинах був саудівський кронпринц Мухаммед бін Салман. Зазначається, що він комунікував безпосередньо з кремлем та українською стороною.

Відомо, що російська сторона передала пʼятьох британців, одного марокканця, одного шведа, одного хорвата та двох американців. Їхні імена поки що не називають, однак їхні громадянства збігаються з публічно відомими фактами про полонених іноземців, які воювали на боці ЗСУ. Декого з них бойовики на окупованому Донбасі навіть встигли “засудити” до смертної кари.

Найімовірніше, росіяни відпустили громадянина Швеції Матіаса Густавссона, громадянина Хорватії Векослава Пребіга, громадян Великої Британії Джона Гардінґа, Ендрю Хілла, Ділана Хілі, Шона Піннера та Ейдена Асліна, громадянина Марокко Саадуна Брагіма, а також двох громадян США – Олександра Дрюке та Енді Хʼюна.

Згодом премʼєр-міністерка Британії Ліз Трасс підтвердила звільнення пʼятьох британців.

“Я дякую президенту Зеленському за його зусилля щодо звільнення затриманих і Саудівській Аравії за допомогу. Росія повинна покласти край безжальній експлуатації військовополонених і цивільних ув’язнених у політичних цілях”, – написала посадовиця у твіттері.

 

Британський депутат від округу Ньюарк Роберт Дженрік також підтвердив, що серед звільнених полонених є британець Ейден Аслін. Його взяли в полон на “Азовсталі” та “засудили” до смертної кари.

Нагадаємо, на початку вересня в Україну повернули тіло вбитого в полоні британського волонтера Пола Урі. Офіс генерального прокурора розпочав досудове розслідування за фактом можливих катувань та вбивства Урі під час перебування в полоні росіян на окупованій території Донецької області.

Тіло волонтера, який помер ще в липні, Російська Федерація повернула на підконтрольну Україні територію лише після більш ніж півтора місяця перемовин. І, хоча минуло багато часу, на тілі волонтера українська сторона виявила ознаки тілесних ушкоджень, які можуть свідчити про жорстоке поводження з ним, що могло стати справжньою причиною його загибелі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter