Російський Червоний Хрест вкрав майно українського Товариства в окупованому Криму

Дата: 03 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Російський Червоний Хрест вкрав майно українського Товариства Червоного Хреста в тимчасово окупованому Криму за мовчазної згоди Міжнародної Федерації. 

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Російський Червоний Хрест

Зокрема, Українське Товариство Червоного Хреста мало на території Криму 10 приміщень у власності, загальною площею 641 квадратний метр, а також 6 автомобілів та оргтехніку для роботи персоналу.

“Все це майно було “окуповане” Російським Червоним Хрестом за мовчазної згоди Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, членами яких є як українське, так і російське товариства. З 2014 року до сьогодні ми не бачили ані публічного осуду цієї крадіжки, ані внутрішньої роботи щодо повернення майна Українському Товариству та компенсації вартості нерухомого майна”, – написав Омбудсман.

Лубінець звернувся до Міжнародної Федерації із листом, в якому просив пояснити “окупацію” росіянами майна Товариства Червоного Хреста в Україні та передачу його Російському Червоному Хресту на відповідність принципам, заявленим міжнародним рухом, а саме: неупередженість, нейтральність, незалежність, добровільність, єдність, універсальність. Однак відповіді він так і не отримав.

“Враховуючи той факт, що я не отримав відповіді і на звернення щодо відповідності принципам Міжнародного руху Червоного Хреста підтримки Російським Червоним Хрестом мобілізаційної кампанії, оголошеної Путіним, то можу зробити висновок, що фінансові внески Росії до Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця цінніші за самі цінності організації”, – додав він.

Омбудсман також зауважив, що відкритим залишається питання, чи вважати ці дії Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця визнанням законності анексії Кримського півострова і чи знають про таку позицію донори та волонтери Міжнародного руху Червоного Хреста з усього світу.

Нагадаємо, що російське національне товариство Червоного Хреста розпочало збір коштів для родин російських військових, яких мобілізують на війну проти України. У відповідь на це Уповноважений Верховної Ради з прав людини закликав виключити організацію з міжнародного руху Червоного Хреста. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter