Незаконний призов до армії РФ: окупанти розсилатимуть повістки в електронному вигляді

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Згідно з постановою влади РФ про єдиний реєстр військовозобов’язаних, з 1 листопада 2024 року росіяни отримуватимуть повістки в армію в електронному вигляді. Незаконному призову на військову службу також підлягають чоловіки на окупованих територіях. 

Про це інформує Кримськотатарський ресурсний центр.

Джерело: Кримськотатарський ресурсний центр

Після запуску електронного реєстру призовники будуть позбавлені таких прав:

  • залишати країну;
  • оформляти закордонний паспорт;
  • реєструвати приватне підприємство;
  • здійснювати операції з нерухомістю;
  • керувати транспортними засобами та реєструвати їх;
  • брати кредити й позики.

Дані про громадян до реєстру постачатимуть податкова служба та органи, що здійснюють реєстрацію підприємців та угод з нерухомістю.

“На жаль, таке ж стосуватиметься й жителів окупованих територій”, – наголосили в КРЦ.

Нагадаємо, що, згідно з нормами міжнародного гуманітарного права, окупаційній державі забороняється примушувати населення окупованої території служити в її збройних силах. Так само забороняється чинити тиск і вести пропаганду на користь добровільного вступу до окупаційної армії, адже це порушує ст. 51 Конвенції про захист цивільного населення під час війни (Четверта Женевська конвенція).

Раніше ZMINA повідомляла про те, що громадяни України, жителі окупованого Криму, яких примусово мобілізували як військовослужбовців збройних сил РФ і Республіки Білорусь, можуть добровільно здатися в полон.

Для цього останні можуть звернутися до державного проєкту Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими “Хочу Жить”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter