Рада пропонує зрівняти в правах жінок і чоловіків, які мають дітей, на звільнення з військової служби під час війни

Дата: 30 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Народні депутати зареєстрували новий законопроєкт №11226, яким пропонують зрівняти в правах на звільнення з військової служби під час війни жінок і чоловіків, які мають дітей до 18 років.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

Відповідний законопроєкт про внесення змін до Закону “Про військовий обов’язок і військову службу” щодо забезпечення рівних прав жінки та чоловіка на звільнення з військової служби під час дії воєнного стану, якщо обоє з подружжя проходять військову службу і мають дитину або декількох дітей віком до 18 років, зареєстрували 30 квітня.

Текст законопроєкту поки що на сайті відсутній.

Як пояснила одна з авторок законопроєкту народна депутатка Ірина Фріз, ухвалений Верховною Радою закон про мобілізацію вніс, зокрема, зміну до Закону “Про військовий обов’язок і військову службу”, згідно з якою під час воєнного стану можуть звільнити з військової служби тільки дружину, якщо обоє з подружжя проходять військову службу і мають дитину віком до 18 років.

“Зареєстрований законопроєкт насамперед спрямований на забезпечення рівних прав чоловіків і жінок з числа військовослужбовців. У проєкті закону про мобілізацію, який зареєструвало Міністерство оборони України, було передбачено право на звільнення з військової служби, якщо обоє батьків проходять службу, і чоловіка, і жінки. Однак під час розгляду законопроєкту норма в редакції Міноборони змінилася. І вже в новій редакції право на звільнення мають лише жінки. Цей законопроєкт спрямований на врегулювання цієї норми та повернення і до редакції першого читання, і чинної норми без дискримінаційних змін”, – зазначила Фріз.

Серед авторів законопроєкту – також народні депутатки Ірина Геращенко (“Європейська солідарність”) та Соломія Бобровська (“Голос”).

Раніше ZMINA писала, що в липні 2022 року Верховна Рада ухвалила в другому читанні та в цілому проєкт Закону України №7464, який передбачає надання рівних можливостей матері й батьку, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий та воєнний період.

Закон розробили з метою забезпечення рівних можливостей військовослужбовців – матері та батька на догляд за дитиною, а також задля поєднання військової служби із сімейними обов’язками та створення передумов для посилення ролі батька в процесі виховання дітей та розвитку відповідального батьківства в Україні.

Нагадаємо, відомо, що від травня 2021 року чоловіки в Україні отримали право брати відпустку у зв’язку з народженням дитини тривалістю до 14 днів, проте дія відповідного закону не поширюється на військовослужбовців. 

Читайте також: Відсутність військової підготовки, “скляна стеля” і необхідність збиратися на війну за власні кошти: з чим стикаються жінки в армії та що робити?

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter