“Меморіал” визнав українських моряків політв’язнями

Дата: 10 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав політичними в’язнями 24 українських моряків, яких Росія незаконно утримує в СІЗО “Лефортово” з кінця минулого року. 

Про це йдеться на офіційному сайті центру. 

 

Правозахисники погодилися з експертами міжнародного права, які вважають моряків полоненими. 

“Міжнародним правом не визнаються законність окупації і анексії Російською Федерацією у 2014 році півострова Крим і пов’язані з цим претензії Росії на встановлення морського кордону по 12-мильній зоні від берегової лінії Криму, в яку зайшли українські військові судна 25 листопада 2018 року. Таким чином, звинувачення українських військових у перетині цього “кордону” не може розглядатися як правомірне з погляду міжнародного права. Керченський інцидент є міжнародним військовим конфліктом, а затримані українські моряки – військовополоненими”, – наголосили вони. 

У своїй заяві правозахисники закликали Росію припинити кримінальне переслідування та звільнити моряків. Також вони наголосили, що поводитися з моряками слід відповідно до положень Третьої Женевської конвенції.

Як відомо, 25 листопада 2018 року російські військові біля берегів Криму таранили, обстріляли і захопили українські катери “Бердянськ” і “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, які прямували з Одеси до Маріуполя через Керченську протоку.

Після атаки прикордонників РФ на українські військові катери і взяття в полон українських моряків російські суди в Криму заарештували 24 українських військових. Троє з них під час атаки росіян дістали поранення. Українським військовослужбовцям висунули обвинувачення за ч. 3 ст. 322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до шести років позбавлення волі. Під час допитів усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими. Згодом ООН визнала моряків військовополоненими. 

Щоб привернути увагу світової спільноти до полонених, їхні рідні нещодавно виступили на засіданні Радбезу ООН. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter