“Медіарух” та КЖЕ закликали президента відновити цифрове мовлення телеканалів “Прямий”, “Еспресо” і 5 канал

Дата: 08 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

“Медіарух “та Комісія з журналістської етики закликали президента Володимира Зеленського втрутитись у ситуацію з вимкненням телеканалів “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал, пояснити причини та відновити їхнє мовлення.

Про це йдеться в заяві “Медіаруху”, оприлюдненому на сайті Інституту масової інформації.

Володимир Зеленський. Джерело: Associated Press

У ній наголошується на тому, що у воєнний час певні обмеження свободи слова є допустимими, якщо вони запроваджуються в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам — такі правила встановлює Конституція України та Європейська конвенція з прав людини.

Однак підписантам невідомо про будь-яку діяльність цих каналів, яку можна трактувати як зазначені вище підстави для обмеження їхньої роботи.

Ці канали значну частину ефірного часу транслювали марафон “Єдині новини”, виконуючи відповідний указ президента, а решту часу відводилася на власне мовлення телеканалів, яке було “патріотичним і не виходило за рамки принципів єдиної інформаційної політики”.

Підстави припинення трансляції трьох вказаних телеканалів невідомі, на запити представників ЗМІ щодо цього жоден держорган досі не відповів.

“Медіарух” та Комісія з журналістської етики закликають Президента України як гаранта конституційних прав, серед яких право на свободу слова, втрутитися в цю ситуацію та пояснити причини вимкнення телеканалів, якщо такі є, а також посприяти якнайшвидшому відновленню трансляції каналів або долучення їх до виробництва телемарафону “Єдині новини”, — наголошується в заяві.

Нагадаємо, що в ніч на 4 квітня КРРТ вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та 5 канал із цифрового ефіру. Провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Журналісти названих телеканалів вважають незаконним таке вимкнення, оскільки щодо цього не було рішення Нацради чи РНБО, та називають такі дії “диверсією” директора Концерну РРТ Кирила Данилова, пише видання.

Телеканали звернулися до президента з проханням втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього Концерн РРТ має відновити мовлення каналів, заявили вони.

Правозахисники вважають, що вимкнення вказаних телеканалів без будь-яких пояснень є загрозою свободі слова та демократії в Україні. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter