“Еспресо”, Прямий та 5 канал вимкнули в цифрі: експерти заявили про загрозу свободі слова

Дата: 05 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (РРТ) у ніч на 4 квітня вимкнув телеканали “Еспресо”, “Прямий” та “5 канал” із цифрового ефіру; провайдер “Зеонбуд”, який зараз підпорядковується концерну, заявив, що не знає причин такого рішення.

Про це повідомляється на сайті “Детектор медіа”.

Джерело: pexels.com

Журналісти названих телеканалів вважають незаконним таке вимкнення, оскільки щодо цього не було рішення Нацради чи РНБО, та називають такі дії “диверсією” директора Концерну РРТ Кирила Данилова, пише видання.

Так, медійники Прямого та 5 каналу випустили спільну заяву, що дотримуються принципу єдиної державної інформаційної політики й на виконання указу президента левову частку ефірного часу передали спільному загальнонаціональному марафону (йдеться про указ “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану” від 19 березня 2022 року. — Ред.)

Журналісти “Еспресо” наголосили на тому, що “на підставі відповідних договорів в ефірі регулярно виходять щоденні інформаційні блоки іноземних партнерів – новини Бі-бі-сі (Велика Британія), “Радіо Свобода”, “Голосу Америки” (США), France 24 (Франція)”. Тож у припиненні мовлення у форматі Т2 вони вбачають “провокацію проти країн-партнерів”.

Телеканали просять президента втрутитись і захистити “право журналістів, які професійно воюють на інформаційному фронті, на професію і свободу слова”. Для цього Концерн РРТ має відновити мовлення каналів, заявили вони.

Водночас у “Зеонбуді” на запит “Детектора медіа” відповіли, що не знають причини відімкнення вказаних  телеканалів.

За словами керівника компанії Володимира Манжосова, “Зеонбуд” зараз виконує технічну функцію і просто транслює сигнал.

“Ми взагалі не помітили, що щось змінилося”, – сказав він.

Правозахисник Володимир Яворський у коментарі ZMINA сказав, що є загальне рішення РНБО на час воєнного стану зупинити трансляції, крім загальнонаціонального телемарафону “Єдині новини”. 

“Законодавство зараз побудовано таким чином, що зараз можуть призупинити будь-яку ліцензію на телерадіомовлення без пояснення причин”, – уточнив він.

На думку правозахисника, це є абсолютною помилкою.

“Звісно, на тих каналах була певна партійна складова, політичний піар тощо. Проте там не було нічого, щоб порушувало умови інформування для ЗМІ у воєнний час. Більше того, не зрозуміло, як зроблено це відключення, як його оформлено: ці канали просто відключили. Як на мене, рішення про це мало пройти щонайменше через Нацраду з питань телебачення і радіомовлення”, – підкреслив Яворський.

Звісно, мовники можуть оскаржити діїї держави, але це очевидно не зупиняє саме рішення, до того ж, скільки триватимуть розгляди, невідомо, їх можуть відкладати скільки завгодно, пояснив правозахисник. 

Такі дії є певним ударом по опозиції до нинішньої влади: відімкнені телеканали мають стосунок до неї, вважає він.

“Я вважаю, що їхнє відключення – поганий крок для України. Бо відключають не просто критиків влади, а й закривають альтернативні джерела інформації. Якщо війна затягнеться на кілька місяців, у нас фактично не буде свободи слова в медіа довгий час: на цифровий формат припадає близько 70% українського мовлення”, пояснив експерт. 

 Щодо віддалених наслідків подібних рішень, Яворський сказав так: “Якщо якийсь політик зникає з інформаційного простору на три-чотири місяці, надалі він майже напевне зникає з політичного життя. Це може призвести до того, що одна політична сила повністю контролюватиме країну й усі політичні процеси в ній. Згодом це може перетворитися на безконтрольне правління, що означатиме кінець демократії”. 

Відновити мовлення вказаних телеканалів закликали також у ГО “Реанімаційний пакет реформ”, адже рішення ухвалено “без пояснень та аргументації, що в свою чергу породжує сумніви у його законності”.

“Обмеження свободи слова в умовах воєнного часу має відбуватись відповідно до законодавства України та уповноваженими органами”, — йдеться у заяві.

Позиції влади щодо вимкнення телеканалів “Еспресо”, “Прямий” та “5 канал” поки що не озвучено.

Раніше думку про те, що спроби примусити певні телеканали транслювати замість свого марафону спільний можуть спричинити “конфлікт на порожньому місці”, попереджав журналіст і медіаексперт Отар Довженко. Про його позицію щодо цього можна прочитати в колонці

“Зеонбуд” під контролем держави та ультиматум телеканалам: як війна змінила ситуацію в медіапросторі України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter