Номер “Кварталу” про переселенку зі Скадовська, який обурив українців, пообіцяли видалити з ютубу

Дата: 03 Січня 2024
A+ A- Підписатися

1+1 media заявила, що номер з програми “Новорічний вечірній квартал”, у якому висміяли українську мову переселенки зі Скадовська, не буде опублікований на ютуб-каналах медіа, а повний випуск “Новорічного кварталу” перемонтують і оприлюднять на платформах каналу без нього.

Про це пресслужба каналу повідомила у відповідь на запит “Детектора медіа”.

Скриншот з відео “Кварталу 95”

“Ми розуміємо суспільне обурення і приносимо вибачення аудиторії, яку зачепив цей номер. Творча команда, яка створювала цей випуск, жодним чином не хотіла образити почуття українців. У випусках “Вечірнього кварталу” команда жартує над собою, порушує актуальні теми, інколи гіперболізуючи їх, адже це один із законів гумору. Це був саме такий випадок”, – вважають в 1+1.

Журналісти зауважили, що на момент публікації новини (12-та година дня 3 січня 2024 року. – Ред.) відео номера все ще було доступним на ютуб-каналі “Студія Квартал 95 Online”, також відповідна сцена не була видалена з відеозапису всього концерту.

Пресслужба 1+1 також надала коментар від студії “Квартал 95”. Там заявили, що поважають усіх скадовців і загалом переселенців з окупованих територій, і запевнили, що своїм номером хотіли “показати, що не страшно робити навіть грубі помилки при переході з російської на українську, більш соромно – продовжувати говорити мовою ворога”.

Повний текст заяви “Вечірнього кварталу” можна прочитати тут.

Раніше стало відомо, що головна редакторка онлайн-видання “Кавун.City” та координаторка херсонської мережі “Район.in.uaЄвгенія Вірлич подала скаргу на телеканал “1+1” до Комісії з журналістської етики через висловлювання про жителів Скадовська. На її переконання, в номері містилася пряма й відверта дискримінація жителів південної та східної України за ознакою мови, а також дискримінація жінок.

Повний текст скарги можна прочитати тут.

Нагадаємо, що в новорічному випуску програми “Єдиний Квартал 2024” творці показали номер про переселенку з нині окупованого Росією Скадовська. Номер обурив мешканців міста й мера, який висловив сподівання, що режисерам та сценаристам “вистачить сили вибачитися”.

Творці шоу не вперше потрапляють у скандали через недоречні та образливі жарти в новорічну ніч, наприклад у 2018-му “жартували” про гомосексуальність та трансгендерність. Невдовзі після обурення громадськості телеканалу 1+1 довелося двічі перепрошувати за показ номера.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter