Використання Росією ракет від КНДР проти України обговорять на Радбезі ООН

Дата: 05 Січня 2024
A+ A- Підписатися

На 10 січня 2024 року скличуть Радбез ООН через постачання КНДР балістичних ракет Росії та їх використання проти України. 

Про це йдеться у заяві посолки США при ООН Лінди Томас-Грінфілд.

Путін та Кім Чен Ин

США мають докази, що 30 грудня 2023-го російські військові запустили щонайменше одну з балістичних ракет, переданих КНДР, а під час атаки 2 січня 2024-го використали вже кілька таких. 

Представниця США в ООН наголосила, що Сполучені Штати надалі працюватимуть з союзниками та партнерами, щоб “виявляти, викривати та протидіяти спробам російського уряду придбати військову техніку в КНДР або будь-якій державі, яка готова підтримати війну Кремля в Україні”. 

“Пхеньян шукає військової допомоги від Росії в обмін на її підтримку. Ці події знаменують значну та тривожну ескалацію у військовій співпраці між Росією та КНДР, і ми стурбовані безпековими наслідками цієї співпраці для глобального миру та безпеки. КНДР і Росія відверто порушують ембарго Організації Об’єднаних Націй на постачання зброї КНДР, яке забороняє всім державам–членам ООН закуповувати зброю або пов’язані з нею матеріали у КНДР і забороняє КНДР експортувати зброю або пов’язані з нею матеріали”, – говорить дипломатка.

Окремо представниця США в ООН додала, що модель поведінки Росії, а саме “нехтування своїми обов’язками як члена Ради Безпеки ООН і держави-члена, підтримка режимів, які займаються розповсюдженням зброї, балістичних ракет і відповідних матеріальних засобів”, є неприйнятною. 

Інформація про постачання зброї режимом КНДР до путінської Росії з’явилась ще у 2022 році, втім, тоді джерела повідомляли, що Кім Чен Ин озброює найманців з ПВК “Вагнер”. 

Нагадаємо, що у вересня 2022-го КНДР оголосила себе ядерною державою з правом “превентивного удару” по супротивнику. 

Україна розірвала дипломатичні відносини з країною у відповідь на визнання нею  “незалежності” тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської областей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter