КНДР оголосила себе ядерною державою з правом “превентивного удару” по супротивнику

Дата: 09 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Північна Корея законодавчо закріпила свій ядерний статус без права на перемовини про денуклеаризацію. У законі також зазначається, що Пхеньян має право завдавати “превентивних ударів” по супротивнику.

Про це пише Reuters із посиланням на Корейське центральне інформаційне агентство.

Фото: “Rodong Sinmun”

Ядерний статус Північної Кореї був зафіксований ще в законі 2013 року, але новий, ухвалений парламентом цього тижня, його замінить. Старий акт передбачав, що КНДР може використати ядерну зброю для відбиття нападу з боку ворожої ядерної держави та завдання ударів у відповідь. Новий закон розширює “дозвіл” і прописує можливість ударів на випередження, якщо є загроза атаки на керівництво КНДР. 

“Важливе значення законодавчого закріплення політики в галузі ядерного озброєння полягає в тому, аби провести безповоротну межу, щоб не було можливості торгуватися з приводу нашої ядерної зброї”, – заявив лідер КНДР Кім Чен Ин.

Засновник англомовного новинного сайту про Північну Корею “NKnews” Чад О’Керролл назвав умови застосування ядерної зброї “незрозумілими та двозначними”.

“Найцікавішим, мабуть, є твердження про те, що якщо штатна система управління ядерними боєголовками, тобто здатність Кім Чен Ина приймати рішення, буде “поставлена ​​під загрозу через напад ворожих сил”, то “ядерний удар має бути завдано автоматично”. Наприклад, виходячи з розпливчастого формулювання, можна уявити собі, що ядерну зброю буде запущено автоматично, якщо Пхеньян визнає, що кібератака США або Південної Кореї паралізувала системи зв’язку, пов’язані з інфраструктурою управління, яку використовує Кім”, – написав О’Керролл у твіттері.

Нагадаємо, що Україна розірвала дипломатичні відносини з Корейською Народною Демократичною Республікою (КНДР) у відповідь на визнання нею  “незалежності” тимчасово окупованих регіонів Донецької та Луганської областей.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter