Латвія не планує поновлювати ліцензію телеканалу “Дождь”

Дата: 04 Січня 2023
A+ A- Підписатися

У Латвії питання щодо повернення ліцензії російському телеканалу “Дождь” наразі не обговорюють.

Про це повідомив голова Нацради з електронних ЗМІ (NEPLP) країни Іварс Аболіньш в інтерв’ю Латвійському радіо.

За його словами, телеканал припустився серйозного порушення місцевого законодавства, тож “жодні перемовини про повернення ліцензії неможливі”.

Посадовець зазначив, що аргументи про те, що російськомовних чогось позбавляють, не є правдивими. У Латвії доступні 252 медіа, з них 127 російською мовою, латиською – лише 42. Такою є статистика ЗМІ в країні після того, як з інформаційного простору вилучили 121 ЗМІ, пов’язаний з Росією.

Аболіньш наголосив на тому, що Латвії необхідно посилювати контент латиською мовою, щоб мати сильний інформаційний простір. 

“Ми можемо лише додати більше контенту латиською мовою, щоб трохи наблизити його до обсягу контенту російською мовою”, — сказав він.

Тож, на його переконання, підтримувати додатковий контент російською, щоб ще більше збільшити домінування цієї мови в місцевому інформпросторі, “абсолютно неправильно, і Латвії не слід цього робити”.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ведучий телеканалу “Дождь” Олексій Коростельов під час ефіру висловив сподівання, що редакції вдається допомагати військовослужбовцям армії Росії, які воюють проти України.

Згодом головред телеканалу Тихон Дзядко перепросив за висловлювання ведучого й повідомив у твіттері, що уривок вилучили з ефіру. Він наголосив на тому, що його медіа “не займалося, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

Пізніше керівниця інформаційної служби “Дождя” Катерина Котрікадзе сказала, що Коростельова звільнили за висловлювання про допомогу російським військовим.

Нагадаємо, 8 грудня Естонія та Литва припинили трансляцію російського телеканалу “Дождь”. Перед цим ліцензію на мовлення, що давала право розповсюджувати створений контент у країнах Євросоюзу, США та інших, цьому медіа скасувала Латвія.

Понад 60 редакцій російськомовних ЗМІ, що розташовані в Латвії чи мають місцеву реєстрацію, підписали листа на підтримку медіа.

Телеканал “Дождь”, визнаний “іноагентом” у Росії, припинив свою діяльність у країні в березні 2022 року. Гендиректорка медіа Наталія Синдєєва пояснила таке рішення редакції ухваленням держдумою “закону про фейки”, згідно з яким журналістам загрожує переслідування за будь-які публікації, що не відповідають офіційній позиції Кремля.

Дзядко та низка співробітників залишили Росію. Мовлення “Дождя” згодом поновилося з Латвії, Нідерландів, Грузії та Франції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter