Естонія і Литва припинили мовлення російського телеканалу “Дождь”

Дата: 08 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Естонія та Литва припинили трансляцію російського телеканалу “Дождь”, якому Латвія нещодавно скасувала ліцензію на мовлення, що давала право розповсюджувати створений контент у країнах Євросоюзу, США та інших.

Про це пише Postimees із посиланням на Департамент захисту прав споживачів та технічного нагляду Естонії й Delfi – на Литовську комісію з радіо та телебачення.

Фото з відкритих джерел

В Естонії телеканал транслювали телеоператори Telia, Elisa та Home 3, проте у двох з них канал входив до розширеного пакета каналів.

У Литві “Дождь” був внесений до списку програм, що ретранслюються мовниками телепрограм, які надають послуги в Латвії, послуги постачальників аудіовізуальних медіапослуг на запит, доступний на платформі обміну відео YouTube.

Водночас у Еврокомісії на запит ВВС щодо правомірності анулювання ліцензії “Дождю” наголосили, що це є національним рішенням Латвії, заснованим на національних правилах та ухваленому після оцінки Служби державної безпеки країни. І відповідно існує національна процедура оскарження цього рішення.

“Наш підхід щодо російських незалежних ЗМІ такий: ми вітаємо російські та білоруські незалежні ЗМІ в ЄС”, — сказали в ЄК.

Також тут зазначили, що ЗМІ повинні дотримуватись національних правил і процедур країн, у яких перебувають, отримувати необхідні ліцензії та візи для своїх співробітників.

Нагадаємо, що Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) 6 грудня ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російського опозиційного телеканалу “Дождь”. Рішення ухвалили у зв’язку із загрозою національній безпеці та громадському порядку в країні.

Припинити мовлення канал мав 8 грудня 2022 року.

2 грудня латвійська Нацрада з електронних засобів масової інформації (NEPLP) оштрафувала російський опозиційний телеканал “Дождь” на 10 тисяч євро за показану телеканалом мапу з Кримом у складі Росії, а також за вживання слів “наша армія” стосовно збройних сил РФ.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ведучий телеканалу “Дождь” Олексій Коростельов під час ефіру висловив сподівання, що редакції вдається допомагати військовослужбовцям армії Росії, які воюють проти України.

Згодом головред телеканалу Тихон Дзядко перепросив за висловлювання ведучого й повідомив у твіттері, що уривок вилучили з ефіру. Він наголосив на тому, що його медіа “не займалося, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

Пізніше керівниця інформаційної служби “Дождя” Катерина Котрікадзе сказала, що Коростельова звільнили за висловлювання про допомогу російським військовим.

Понад 60 редакцій російськомовних ЗМІ, що розташовані в Латвії чи мають місцеву реєстрацію, підписали листа на підтримку телеканалу “Дождь”.

Телеканал “Дождь”, визнаний “іноагентом” у Росії, припинив свою діяльність у країні в березні 2022 року. Гендиректорка медіа Наталія Синдєєва пояснила таке рішення редакції ухваленням держдумою “закону про фейки”, згідно з яким журналістам загрожує переслідування за будь-які публікації, що не відповідають офіційній позиції Кремля.

Дзядко та низка співробітників залишили Росію. Мовлення “Дождя” згодом поновилося з Латвії, Нідерландів, Грузії та Франції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter