У Латвії оштрафували телеканал “Дождь” за мапу з Кримом у складі Росії та “нашу армію”

Дата: 02 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Латвійська Національна рада з електронних засобів масової інформації (NEPLP) оштрафувала російський опозиційний телеканал “Дождь” на 10 тисяч євро за показану телеканалом мапу з Кримом у складі Росії, а також за вживання слів “наша армія” стосовно збройних сил РФ.

Про це повідомив у твіттері голова NEPLP Іварс Аболіньш.

Джерело: Publicitātes foto

Він уточнив, що для вказаного медіа — це вже друге за останні місяці суттєве порушення, виявлене NEPLP, і нагадав, що за три такі порушення телеканалу можуть скасувати дозвіл на мовлення. 

Так, за даними Delfi, в серпні Державна трудова інспекція Латвії заявила, що перевірятиме відповідність віз співробітників “Дождя” закону про працю, згідно з яким громадяни третіх країн можуть бути працевлаштовані лише за наявності посвідки на проживання з відміткою про право на працевлаштування. 

Перевірку розпочали після отримання інформації про те, що співробітники “Дождя” працюють у Латвії за туристичними, а не робочими візами.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що ведучий телеканалу “Дождь” Олексій Коростельов під час ефіру висловив сподівання, що редакції вдається допомагати військовослужбовцям армії Росії, які воюють проти України.

Згодом головред телеканалу Тихон Дзядко перепросив за висловлювання ведучого й повідомив у твіттері, що уривок вилучили з ефіру. Він наголосив на тому, що його медіа “не займалося, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії — на фронті чи за його межами”.

Пізніше керівниця інформаційної служби “Дождя” Катерина Котрікадзе сказала, що Коростельова звільнили за висловлювання про допомогу російським військовим.

“Ми вирішили припинити співпрацю з Олексієм Коростельовим відсьогодні. Це дуже складне рішення для нас, але керівництво “Дождя” вважає його єдиним вірним і можливим”, — заявила вона в ефірі телеканалу.

Нагадаємо, що телеканал “Дождь”, визнаний “іноагентом” в Росії, припинив свою діяльність у країні в березні 2022 року. Гендиректорка медіа Наталія Синдєєва пояснила таке рішення редакції ухваленням держдумою “закону про фейки”, згідно з яким журналістам загрожує переслідування за будь-які публікації, що не відповідають офіційній позиції Кремля.

Головний редактор каналу Тихон Дзядко та низка співробітників залишили Росію. Мовлення “Дождя” згодом поновилося з Латвії, Нідерландів, Грузії та Франції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter