Десятки російських ЗМІ в Латвії виступили на підтримку телеканалу “Дождь”

Дата: 07 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Понад 60 редакцій російськомовних ЗМІ, що розташовані в Латвії чи мають місцеву реєстрацію, підписали листа на підтримку телеканалу “Дождь”.

Його текст оприлюднений і відкритий до підписання на сайті російського інтернет-видання “Медуза”.

У зверненні російською, латвійською та англійською мовами російські журналісти висловлюють солідарність із каналом “Дождь” після того, як Нацрада з електронних ЗМІ Латвії анулювала його ліцензію на мовлення. Вони наголошують на тому, що це рішення “було несправедливим, неправильним і невідповідним тим формальним порушенням, які перелічені відомством”, аргументи щодо загроз національній безпеці країни “не виглядають переконливими”.

На думку підписантів, серед яких редакції “Новая газета. Європа”, The Insider, “Важные истории”, DOXA, заборона каналу з “очевидною антивоєнною позицією” та “колосальним значенням у протистоянні російській пропаганді” завдає удару по свободі слова та безпеці Європи.

“Дождь” – одне з кількох “по-справжньому незалежних” медіа з великою аудиторією всередині Росії, йдеться в заяві. Тож його заборона, на думку російських опозиційних журналістів, лише допоможе в “повній руйнації незалежних російських ЗМІ й залишить багатьох російськомовних громадян Євросоюзу сам на сам із кремлівською пропагандою”.

На підтримку “Дождя” також виступив ув’язнений російський опозиціонер Олексій Навальний.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 6 грудня Національна рада з електронних ЗМІ Латвії (NEPLP) ухвалила рішення анулювати ліцензію на мовлення російського опозиційного телеканалу “Дождь”. Рішення ухвалили у зв’язку із загрозою національній безпеці та громадському порядку.

2 грудня латвійська NEPLP оштрафувала “Дождь” на 10 тисяч євро за показану телеканалом мапу з Кримом у складі Росії, а також за вживання слів “наша армія” стосовно збройних сил РФ.

Нагадаємо, що ведучий телеканалу “Дождь” Олексій Коростельов під час ефіру 2 грудня висловив сподівання, що редакції вдається допомагати військовослужбовцям армії Росії, які воюють проти України.

Згодом головред телеканалу Тихон Дзядко перепросив за висловлювання ведучого й повідомив у твіттері, що уривок вилучили з ефіру. Він наголосив на тому, що його медіа “не займалося, не займається і не займатиметься допомогою з оснащенням російської армії – на фронті чи за його межами”.

Пізніше керівниця інформаційної служби “Дождя” Катерина Котрікадзе сказала, що Коростельова звільнили за висловлювання про допомогу російським військовим.

Телеканал “Дождь”, визнаний “іноагентом” у Росії, припинив свою діяльність у країні в березні 2022 року. Гендиректорка медіа Наталія Синдєєва пояснила таке рішення редакції ухваленням держдумою “закону про фейки”, згідно з яким журналістам загрожує переслідування за будь-які публікації, що не відповідають офіційній позиції Кремля.

Дзядко та низка співробітників залишили Росію. Мовлення “Дождя” згодом поновилося з Латвії, Нідерландів, Грузії та Франції.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter