Країна-агресор накопичила в окупованому Криму ракети “Циркон” – Гуменюк

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Війська РФ накопичили ракети “Циркон” у тимчасово окупованому Криму для атак по Україні, зокрема по Києву.

Про це заявила керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк в ефірі українського національного телемарафону.

Збита 25 березня Повітряними силами України російська ракета “Циркон”

За її словами, через імовірність застосування армією РФ ракет з високою дальністю, таких як “Циркон”, повітряна тривога в разі загрози атаки балістикою з півдня поширюватиметься і на північні регіони.

Гуменюк додала, що кількадесят ракет РФ тримає на мілітаріхабі в Криму.

Нагадаємо, уранці 25 березня російські війська з тимчасово окупованого Криму атакували Київ двома балістичними ракетами. Як повідомили в ЗСУ, їх збили. Аналітики українського видання Defense Express пишуть, що йдеться про новітні російські ракети “Циркон”, які РФ позиціює як надзвукові.

Як відомо, Російська Федерація використовує український Крим як військовий плацдарм для своєї військової агресії з Півдня України, обстрілюючи українські міста з Криму. 

Українське керівництво неодноразово закликало громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, покинути півострів, допоки є така можливість, а для громадян України на півострові оприлюднили детальну інструкцію, що робити цивільним під час бойових дій у Криму та деокупації півострова. 

Читайте також: Зеленський переконаний у квітучому майбутньому Криму після його деокупації

24 лютого 2023 року президент Володимир Зеленський заявив, що країна готується до деокупації Криму. Раніше Зеленський закликав громадян у тимчасово окупованому Криму триматися якомога далі від російських військових об’єктів та надавати українським спецслужбам усю відому інформацію про окупантів, щоб звільнення Криму відбулося швидше.

Правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер.
 
4 березня 2024 року канцлер Німеччини Олаф Шольц знову відмовив Україні в переданні далекобійних ракет Taurus, необхідних для відновлення територіальної цілісності України відповідно до міжнародного права.
 
Шольц час від часу озвучує нові обґрунтування, чому Німеччина не має передавати Україні Taurus, зокрема для деокупації Криму. Серед цих причин він назвав, що ФРН нібито має зберегти контроль над розгортанням цього озброєння, а це можливо лише за присутності на українській території німецьких солдатів. Шольц також відкинув ідею присутності німецьких військ в Україні. Низка експертів звинувачує Шольца, що він озвучує причини непередання Taurus, які не мають під собою підґрунтя.
 
14 березня 2024 року німецький Бундестаг провалив голосування за резолюцію щодо постачання далекобійних крилатих ракет Taurus Україні. 190 – підтримали документ, а 495 депутатів Бундестагу проголосували проти.
 
23 березня 2024 року у зв’язку з черговою комбінованою атакою РФ коаліція правозахисних організацій “Україна. П’ята ранку” звернулася до країн-партнерів із закликом активізувати їхні дії щодо надання систем протиповітряної оборони, що мають забезпечити захист цивільних осіб та захищених міжнародним гуманітарним правом об’єктів.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter