Коордштаб перевіряє, чи були військовополонені українці на борту літака Іл-76, що впав у Росії

Дата: 24 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими перевіряє заяви російських посадовців про те, що на борту військового літака, який впав у Бєлгородській області, були українські військовополонені. 

Про це заявили у відомстві. 

Скриншот відео

Російський військовий літак Іл-76 впав у Бєлгородській області 24 січня. 

Тамтешні пропагандисти одразу розповіли про 63 людини на борту, які загинули, а російські військові невдовзі після цього зробили заяву, що на борту було 65 військовополонених бійців ЗСУ, яких везли на обмін. Ба більше, російський депутат Андрій Картаполов, відомий закликами до геноциду українців, запевнив, що ще один Іл-76 з 80 українськими полоненими розвернувся після падіння першого борту. 

Жодного списку тих, хто, ймовірно, був на літаку, офіційно росіяни не публікували, втім пропагандистка Маргарита Симоньян зробила це у власному телеграм-каналі. 

“Українська правда”, посилаючись на власні джерела, після падіння Іл-76 повідомляла, що до цього можуть бути дотичні ЗСУ, втім інше джерело УП не підтвердило цієї інформації. Джерела УП в Генштабі стверджують, що літак перевозив ракети для ЗРК С-300.

У Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими запевнили, що збирають та аналізують усю необхідну інформацію.

“До оприлюднення офіційних заяв або коментарів уповноваженими особами або органами закликаємо ЗМІ та громадян утриматися від поширення неперевіреної інформації”, – наголосили там. 

Українські посадовці також нагадали, що Росія “активно здійснює інформаційні спецоперації, спрямовані проти України, які мають на меті дестабілізацію українського суспільства”. Про одну з таких ZMINA розповідала на початку минулого року. 

У ГУР підтвердили, що 24 січня мав відбутись обмін. 

“Я можу констатувати, що запланований на сьогодні обмін наразі не відбувається”,цитує “Радіо Свобода” представника Головного управління розвідки Андрія Юсова.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк зауважує, що якщо дійсно військовополонених перевозили на військовому літаку та ще й, можливо, зі зброєю, то це може бути порушенням статті 46 Третьої Женевської конвенції. 

Ця стаття передбачає, що держава, яка тримає в полоні, має вживати відповідних запобіжних заходів, особливо в разі перевезення військовополонених повітряним шляхом, щоб гарантувати їхню безпеку під час переміщування. Також держава має складати повний список переміщуваних військовополонених перед їхнім вибуттям. 

Безпека військовополонених на будь-якому етапі їхнього полону – це відповідальність держави, що тримає в полоні, підкреслює експертка.

Також у статті 23 йдеться про те, що “жодного військовополоненого не можна будь-коли відправити в такий район, в якому йому загрожував би вогонь із зони боїв, або тримати його там, а також не можна використовувати його присутність для захисту будь-яких пунктів чи районів від військових операцій”.

Онисія Синюк додає, що якщо на борту дійсно були військовополонені, то це можуть кваліфікувати як убивство.

“З огляду на те що військовополонені повністю перебувають під владою сторони, яка тримає в полоні. Спричинення смерті військовополонених шляхом ненадання їм належного захисту може мати ознаки вбивства за спільною статтею 3 Женевських конвенцій. Спричинення смерті, тому що вбивство військовополонених, коли їх переміщали засобом, який може вважатися військовою ціллю, не може бути непередбачуваним наслідком. Вони мали знати / розуміти, що це ставить їх у небезпеку”, – зауважує вона. 

Нагадаємо, що умови, в яких тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, експерти ООН розцінюють як катування. Ви можете детальніше прочитати про це за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter