Курсанта, що розповів про порушення в академії сухопутних військ, перевели до бойової бригади, один з керівників якої його цькував

Дата: 22 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Відрахованого адміністрацією львівської Національної академії сухопутних військ (НАСВ) курсанта Олександра Поповича, який публічно заявив про порушення в закладі, перевели до бойової бригади, де заступником командира роти є майор Артур Антонів, з яким у бійця був конфлікт. 

Про це Попович розповів на сторінці у фейсбуку. 

Олександр Попович. Фото: фейсбук-сторінка Oleksandr Volodymyrovych

Ім’я Поповича стало широко відомим після того, як він публічно розповів про порушення в академії, зокрема позастатутні відносини або “дідівщину”. Це стало причиною створення парламентської тимчасової слідчої комісії, що підтвердила слова курсанта. 

Медіа, які розповідали про порушення, зазначали, що майор Антонів нецензурно лаявся на вихованців і змусив одного з них зʼїсти цигарки перед усією ротою як покарання. Свідки, які спілкувались із журналістами, казали й про інші форми знущань, наприклад зв’язування скотчем людей, вимагання від курсанток доповідати про менструацію та нацьковування інших курсантів на Поповича. 

Нині Попович каже, що його в терміновому порядку за наказом командувача Сухопутних військ перевели до бойової бригади. 

“Цікавим є те, що заступник командира роти, куди прибув я, являється майор Антонів, той самий офіцер, який на постійній основі принижував мене та інших курсантів… Що це? Як? Збіг обставин чи розправа?” – цікавиться військовий. 

На історію з переведенням Поповича відреагував голова громадської організації “Українські військові ЛГБТ за рівні права” Віктор Пилипенко. Він вважає, що до рішення відправити бійця до бойової бригади може бути причетна адміністрація академії, зокрема начальник Павло Ткачук

“Ткачук та його паркетні лакеї спеціально хочуть чимшвидше убити курсанта. Все це спланована гра, у якій корупціонер виживе і багатітиме, а 22-річний курсант, що вимагав змін та гідності, має загинути”, – вважає Пилипенко. 

Активіст у коментарях до допису в соцмережах з історією Поповича позначив Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні, а також посольства США та Великої Британії. 

“У цій справі є явне порушення прав людини. Це може закінчитися смертю курсанта”, – наголосив він. 

Нагадаємо, нещодавно військового засудили до п’яти років за відмову форсувати Дніпро, але він каже, що не міг це зробити через контузію. 

Ухвалювати такі вироки стало можливим після того, як президент Володимир Зеленський, попри критику тисяч українців, посилив відповідальність військових за невиконання наказу. Відтоді суд не зможе призначати м’якше покарання, ніж визначене санкцією статті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter