В Україні канабіс більше не у переліку особливо небезпечних речовин, обіг яких заборонено

Дата: 24 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів ухвалив постанову, що вносить зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, вилучаючи канабіс з небезпечних речовин, обіг яких заборонено. 

Про це розповіли у МОЗ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: Anadolu Agency

Постанова набере чинності 16 серпня 2024 року. 

Відтоді канабіс, смола канабісу, екстракти й настойки канабісу вилучать з переліку особливо небезпечних речовин, обіг яких заборонено (список 1 таблиці 1), тетрагідроканабінол – з переліку особливо небезпечних психотропних речовин, обіг яких заборонено (список 2 таблиці 1). Їх занесуть до таблиці 2 у списки наркотичних засобів, у тому числі рослин і психотропних речовин, обіг яких обмежено. 

Окрім цього, таблицю 1 переліку доповнять списком 4, що дозволяє культивування рослин роду коноплі, зокрема для медичних цілей. Для цього також є певні винятки, наприклад, використання лише сертифікованого насіння не нижче другої генерації. 

Постанова також дозволяє культивування рослин роду коноплі для промислових цілей (за винятком виробництва та/або виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин). Умова, за якої таке культивування дозволене – використання насіння, зібраного із сортів рослин, у висушеній соломі яких гранично допустимий вміст концентрації тетрагідроканабінолу не перевищує 0,2%. 

У МОЗ нагадали, що канабіс має у складі сотні унікальних канабіноїдів та речовин.

“З усіх відомих речовин, що є в рослині канабіс, тільки тетрагідроканабінол та його ізомери мають психоактивний ефект. Інші канабіноїди не впливають на психічний стан, але можуть мати суттєвий позитивний вплив на перебіг деяких захворювань. Вживання не психоактивних канабіноїдів не призводить до звикання та використовується у медицині”, – кажуть посадовці. 

Нагадаємо, що Організація Об’єднаних Націй вилучила медичну марихуану зі списку небезпечних наркотичних засобів, таких як героїн. 

Верховна Рада довго не могла ухвалити закон про медичний канабіс попри заклики МОЗ, РНБО, регіональних міськрад, низки громадських діячів, активістів та матері дівчинки з тяжкою формою епілепсії, яка вимушена страждати через чинну заборону. 

Фотографія обкладинки: atifundist.com

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter