Журналістка Яніна Соколова на Одеському кінофестивалі закликала депутатів легалізувати медичний канабіс

Дата: 16 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

На церемонії відкриття XII Одеського кінофестивалю журналістка Яніна Соколова закликала депутатів парламенту легалізувати медичний канабіс. 

Про це вона повідомила на сторінці у фейсбуку. 

Фото: фейсбук-сторінка “Я, Ніна”

Соколова вийшла на червону доріжку біля оперного театру з табличкою, на якій був зображений листок канабісу та напис “Ухваліть закон!”

Журналістка не перший рік активно підтримує легалізацію медичних конопель в Україні. 2019-го Соколова розповіла, що перенесла онкологію та на собі відчула побічну дію опіатів, які досі застосовують для знеболення. 

“Коли ти проходиш хіміотерапію, потім тиждень почуваєшся дуже зле: це нудота, викручування всього тіла, неможливість спокійно лежати, запаморочення, висипка по тілу – цілий букет. Так от, медичний канабіс, на відміну від опіатів, морфіну, приміром, дає можливість знеболення організму без глобальної побічної дії. Я користуюся канабісом у Києві, мені привезли його з Америки, але вийти на вулицю подихати свіжим повітрям, сісти, коли погано, і застосувати цей канабіс я не можу. Це нелегально – мене просто арештують”,розповідала вона у інтерв’ю.

У липні Верховна Рада відправила на доопрацювання законопроєкт №5596 щодо легалізації медичного канабісу. Напередодні голосування на підтримку цієї ідеї висловились у МОЗ, а активісти провели під стінами парламенту пікет. Також закликала Раду легалізувати медичні коноплі мати чотирирічної дівчинки з тяжкою формою епілепсії Вікторія Мостовенко. Через чинну заборону вона змушена шукати шляхи, щоб купувати для доньки олію на основі медичного канабісу, дозволену в 60 країнах світу, але не в Україні. 

За словами голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, а також одного з авторів відправленого на доопрацювання законопроєкту Михайла Радуцького, у разі легалізації в Україні медичного канабісу ціна ліків на його основі може становити 10–12 доларів, що мінімум удесятеро менше, ніж його ціна на чорному ринку. 

У квітні 2021-го український уряд частково легалізував медичний канабіс, однак, за словами експертів, наявних проблем цей крок не розв’яже.

Нагадаємо, що Організація Об’єднаних Націй вилучила медичну марихуану зі списку небезпечних наркотичних засобів, таких як героїн. 

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на “Конопляний марш” та поспілкувався з його учасниками, серед яких військові, школярі та люди з інвалідністю.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter