В Україні частково легалізували медичний канабіс: експерти кажуть, що це не розв’яже проблему

Дата: 09 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Кабінет Міністрів вніс зміни до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, віднісши деякі препарати на основі канабіноїдів до списку речовин з обмеженим обігом.

Про це повідомили в уряді. 

Фото: Вікіпедія

До списку речовин внесли Набілон та Набіксімолс. Перший– це синтетичний канабіноїд, який імітує дію основної діючої речовини марихуани, а саме тетрагідроканабінолу. Другий препарат є екстрактом канабісу з однаковим вмістом тетрагідроканабінолу та канабідіолу. Препарати використовують, зокрема, для лікування побічних ефектів хіміотерапії, а також при розсіяному склерозі для зняття спазмів м’язів. 

В Україні вже не перший рік говорять про легалізацію медичного канабісу, який би допоміг пацієнтам, наприклад, усувати біль. Однак фахівці вважають, що внесені урядом зміни не вирішують всіх проблем.

За словами експерта у галузі державної політики щодо нарковмісних речовин Тараса Ратушного, документ, наприклад, не відкриває доступ науковців до досліджень. 

“Те, що є два препарати, які треба буде завезти сюди в готових лікарських формах, – це не дає можливості українським вченим можливості досліджувати канабіноїди, яких вже відкрито понад сто. Також це не буде означати повноцінного доступу для медичних пацієнтів, тому що ці препарати не закривають потреби всього спектру всіх пацієнтів, які хворіють на різні хвороби”,розповідає він “Суспільному”.

Фото: Ґрати

Проблемою, за словами Ратушного, є й ціна препаратів, які віднесли до списку речовин з обмеженим обігом. 

“Можливо, певною мірою вони й будуть закривати (потреби пацієнтів – Ред.), але внаслідок ціни на такий препарат, яка буде в районі тисячі доларів, це ніяк не позначиться на доступності для тих, хто потребуватиме таких ліків. Як зараз вони користуються нелегальним ринком, так і далі будуть ним користуватися”, – переконаний Ратушний.

Окрім цього один з препаратів містить тетрагідроканабінол рослинного походження, що створює юридичний казус, оскільки він не входить до таблиці 2 зазначеного переліку. За словами експерта, такі кроки уряду спрямовані лише на блокування використання канабісу та його похідних.

“Ухвалено проєкт постанови, який був запропонований Міністерством охорони здоров’я. Цей проєкт не було опубліковано взагалі в публічному доступі, не було надано для громадського обговорення, по факту його не було. За допомогою цього проєкту змін було заблоковано проєкт Міністерства ветеранів, яким би канабіс мав бути перенесений із таблиці 1 переліку (список речовин, обіг яких заборонений і не може використовуватись у медицині) до таблиці 2 (препарати, які можуть бути в обмеженому обігу під контролем держави), як і його дієва речовина тетрагідроканабінол”, – підсумував він.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року суд в Україні вперше виправдав українця за вирощування канабісу в медичних цілях. У березні поточного року суд на Рівненщині скасував вирок засудженому до шести років за продаж марихуани школяру.

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на “Конопляний марш” та поспілкувався з його учасниками, серед яких є військові, школярі та люди з інвалідністю.

Низка країн у світі легалізувала марихуану: у Британії, наприклад, цьому процесу допоміг 12-річний хлопець на ім’я Біллі, а в Канаді чиновники в такий спосіб вирішили впоратися з чорним ринком наркотиків, адже, згідно зі статистикою, жителі країни щорічно витрачають на купівлю марихуани мільярди доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter