Суд скасував вирок засудженому до шести років за продаж марихуани школяру з Волині

Дата: 26 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд Рівненської області повністю скасував вирок і відпустив на волю 16-річного волинянина, засудженого раніше до шести років позбавлення волі за торгівлю десятком грамів канабісу.

Про це повідомляє BBC.

Парк, у якому затримали школяра в травні минулого року. Фото: “Бабель”

Хлопця, якого на прохання рідних журналісти називали Максимом, затримали 19 травня 2020 року, через два місяці після його 16-річчя. Того дня школяр гуляв у парку поблизу дому, коли назустріч виїхали дві патрульні автівки. Його звинуватили в незаконному збуті наркотиків та одразу ж забрали до СІЗО в Ковелі, де він провів кілька днів.

Свідком затримання стала мати хлопця, яка зняла все на телефон. Поліцейські одягли на її сина наручники та обшукували посеред вулиці. У нього вилучили телефон, антисептик, запальничку та порвану двогривневу купюру. 

Правоохоронці звинуватили підлітка у двох епізодах: у першому йшлося про 3 грами за 440 гривень, у другому – про 8 грамів за 700 гривень. Школяр визнав тільки перший, який стався у квітні, однак свою участь у продажі 8 грамів канабісу заперечував. 

Головними доказами в справі стали свідчення двох дівчат, які співпрацювали з оперативниками. Їхнім завданням було домовитися з Максимом про зустріч, купити в нього наркотики та зняти все це на приховану відеокамеру. Захисники школяра наголошували, що поліція спровокувала Максима на злочин, що є порушенням закону.

Засідання Апеляційного суду Рівненської області. Фото: Олексій Бухало

Річ у тім, що, відповідно до практики Європейського суду з прав людини, усі докази, отримані в результаті провокації правоохоронних органів, слід визнавати неприпустимими, оскільки вони отримані внаслідок істотного порушення права людини на справедливий судовий розгляд. 

Рішення суду про шість років в’язниці обурило рідних, а історія набула розголосу в медіа. Захисники школяра просили суд у Луцьку відпустити хлопця з-за ґрат, поки розглядають апеляцію на вирок, однак судді не підтримали цього. Наразі хлопця мають випустити із СІЗО, де він перебував з грудня і звідки виходив на відеозв’язок для виступу в суді. Його справу скерують на новий розгляд. 

Нагадаємо, що минулого року Комісія Організації Об’єднаних Націй проголосувала за вилучення марихуани для медичного використання зі списку небезпечних наркотичних засобів, таких як героїн.

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на “Конопляний марш” та поспілкувався з його учасниками, серед яких військові, школярі та люди з інвалідністю. Низка країн у світі вже легалізувала марихуану: у Британії, наприклад, цьому процесу допоміг 12-річний хлопець на ім’я Біллі, а в Канаді посадовці в такий спосіб вирішили впоратися з чорним ринком наркотиків, адже, згідно зі статистикою, жителі країни щорічно витрачають на купівлю марихуани мільярди доларів.

У 2019 році український суд вперше виправдав українця за вирощування канабісу в медичних цілях, а згодом і в Мін’юсті заговорили про підвищення кримінального порога зберігання наркотиків. У такий спосіб хочуть зменшити кількість в’язнів у тюрмах, де кожен дев’ятий сидить за зберігання заборонених речовин. 

Фотографія обкладинки: Волинь-нова

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter