У Мін’юсті заговорили про підвищення кримінального порога зберігання наркотиків

Дата: 22 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Міністр юстиції Денис Малюська виступив за збільшення максимально припустимих норм зберігання наркотиків, яке б дозволило зменшити кількість ув’язнених за це правопорушення в українських в’язницях.

Про це повідомляє РБК-Україна.

 

За словами міністра, сьогодні через різницю з європейськими нормами щодо зберігання наркотиків в українських в’язницях надмірно утримуються близько 10 000 людей.

“У нас ці норми в рази, а іноді в десятки разів менше, ніж європейські. Зберігання в Європі навіть у 10 разів більше (наркотиків. – Ред.) не є злочином – вам нічого не буде. А у нас уже люди йдуть у в’язницю”, – розповів Малюська. 

Як відомо, в Україні кримінальна відповідальність передбачена за обіг: 

  • наркотичних засобів (наприклад, канабіс (подрібнена конопля, марихуана), героїн, кокаїн, опій, макова соломка, трамадол, метадон тощо);

  • психотропних речовин (наприклад, ЛСД, мескалін, метамфетамін, фен, інші амфетаміни тощо);

  • аналогів наркотичних засобів та психотропних речовин (наприклад, заборонені речовини природного чи синтетичного походження, які не занесено до переліку наркотичних засобів і психотропних речовин, проте властивості яких подібні до властивостей останніх).

Кримінальна відповідальність за дії з наркотиками та психотропами настає лише в разі, якщо їхня кількість перевищує так званий “невеликий розмір”. Для різних речовин ці розміри є індивідуальними, наприклад для канабісу до 5 грамів, героїну до 0,005 грама, кокаїну до 0,02 грама, ЛСД до 0,00001 грама. 

Зберігання та інші дії без мети збуту щодо наркотиків чи психотропів у невеликому розмірі караються штрафом або виправними роботами. Проте за такі ж дії можуть призначити й кримінальну відповідальність – позбавлення волі на три роки. 

Статтею 309 КК України передбачено й більш суворі покарання за такі дії, аж до п’яти та восьми років позбавлення волі, якщо вони були вчинені повторно; за попередньою змовою групою осіб; особою, яка раніше скоїла злочин, пов’язаний з незаконним обігом наркотиків; якщо предметом таких дій були речовини у великих розмірах, а також, якщо такі дії були вчинені із залученням неповнолітнього або предметом таких дій були речовини в особливо великих розмірах.

Водночас великий та особливо великий розмір наркотичних засобів, психотропних речовин та їхніх аналогів визнається таким згідно з таблицями, затвердженими наказом МОЗ. Так, наприклад, для канабісу (подрібнена конопля або марихуана) великим розміром вважається від 0,5 до 2,5 кг, а особливо великим – понад 2,5 кг.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року суд в Україні вперше виправдав українця за вирощування канабісу в медичних цілях.

Уже не перший рік в країні активно виступають за легалізацію канабісу, що досі входить до переліку наркотичних засобів, відповідно до якого його використання в країні заборонено навіть у медичних і дослідницьких цілях. 

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на “Конопляний марш” та поспілкувався з його учасниками, серед яких є військові, школярі та люди з інвалідністю.

Минулого року низка країн у світі легалізувала марихуану: у Британії, наприклад, цьому процесу допоміг 12-річний хлопець на ім’я Біллі, а в Канаді чиновники в такий спосіб вирішили впоратися з чорним ринком наркотиків, адже, згідно зі статистикою, жителі країни щорічно витрачають на купівлю марихуани мільярди доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter