Суд уперше виправдав українця за вирощування канабісу в медичних цілях

Дата: 18 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області повністю виправдав Віталія Румянцева, якого звинувачували в незаконному вирощуванні канабісу.

Про це повідомляють в Українській Гельсінській спілці з прав людини. 

Віталій Румянцев – житель міста Вознесенська, який має інвалідність першої групи. Два роки тому сусід чоловіка доніс у поліцію, що той вирощує в себе на городі коноплі. Марихуану чоловік курив, щоб полегшити біль у суглобах. Аби не купувати коноплі Румянцев висадив у себе на подвір’ї вісім кущів рослини. 

Поліція, яка прийшла з обшуком до будинку, за словами правозахисників, на додачу до вирощеної коноплі підкинула чоловіку дикорослу, а тому вісім кущів перетворилися на триста. Справа привернула увагу громадськості, коли про неї дізнались активісти, які борються за легалізацію медичного канабісу в Україні. 

Судовий процес, за словами правозахисників, перетворився на війну на виснаження обвинуваченого, адже він живе у віддаленому селі, за 60 кілометрів від суду, йому було важко говорити та пересуватися без сторонньої допомоги. 

Під час розгляду справи Румянцева остаточно звинуватили в тому, що він вирощував 18 кущів коноплі. Чоловік заперечував провину і своєю справою намагався привернути увагу до законопроєкту про легалізацію медичного канабісу.

У підсумку суд повністю виправдав чоловіка, визнавши неприпустимими докази, а факт вирощування саме 18 кущів недоведеним. Також суд погодився з доводом правозахисників про порушене право на захист Румянцева. 

Як відомо, не перший рік в Україні активно виступають за легалізацію канабісу, що досі входить до переліку наркотичних засобів, відповідно до якого його використання в країні заборонено навіть у медичних і дослідницьких цілях. 

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на “Конопляний марш” та поспілкувався з його учасниками, серед яких є військові, школярі та люди з інвалідністю.

Минулого року низка країн у світі легалізувала марихуану: у Британії, наприклад, цьому процесу допоміг 12-річний хлопець на ім’я Біллі, а в Канаді чиновники в такий спосіб вирішили впоратися з чорним ринком наркотиків, адже, згідно зі статистикою, жителі країни щорічно витрачають на купівлю марихуани мільярди доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter