Кожен дев’ятий засуджений в Україні відбуває покарання за зберігання наркотиків

Дата: 26 Червня 2020
A+ A- Підписатися

Протягом останніх трьох років щонайменше 83%  засуджених за так звані наркозлочини в Україні отримують кримінальну судимість за незаконне зберігання наркотиків без мети збуту. 

Про це в Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотиками та їхнім незаконним обігом повідомили в Альянсі громадського здоров’я.

За останніми оцінними експертними підрахунками, які наводять в Альянсі, на підконтрольній Україні території проживає близько 317 тисяч людей, що вживають наркотики ін’єкційно і переважна більшість із яких хронічно залежні. Однак лише 13 тисяч наркозалежних (4%) мають можливість отримувати безкоштовне лікування в державних програмах замісної підтримувальної терапії, що дозволяє їм вийти з порочного кримінального кола, пов’язаного зі щоденною потребою в отриманні нелегальних наркотиків.

“Щорічно за всі кримінальні злочини, пов’язані з наркотиками, судами в Україні засуджується близько 10 тисяч осіб (у 2019-му – 9,6 тис.). Однак маловідомо, що кожен 11-й засуджений за кримінальні злочини  (у 2019-му – 6,2 тис. осіб) отримує судимість за те, що в більшості цивілізованих демократичних країн узагалі не вважається кримінальним правопорушенням, а саме за ч. 1 ст. 309 КК України, оскільки “порогові  розміри наркотиків”, затверджені наказом МОЗ України № 188 від 2000 року, за найпоширенішими в нелегальному обігу наркотиками у 200–600 разів нижчі (!), ніж у передових країнах Європейського Союзу, куди багато років намагається інтегруватись Україна!” – наголосили активісти. 

З 1 липня має набрати чинності закон, відповідно до якого незаконне зберігання наркотиків вважатиметься не кримінальним злочином, а кримінальним проступком. Однак зі зміною формулювання мінімальний розмір штрафу за тією самою частиною 1 ст. 309 КК України  підвищується одразу у 20 разів (з 850 до 17 000 грн), а  максимальний розмір збільшується в 30 разів (з 1700 до 51000 грн). 

“За відсутності належного доступу наркозалежних людей до лікування та реабілітації, розуміючи, що хронічні  хворі щоденно залежать від нелегальних психоактивних речовин, може здатися, що держава вирішила таким чином “підзаробити”, тобто поповнити держбюджет за рахунок очікуваних надходжень від збільшених у десятки разів штрафів, якими “обкладаються” одразу понад 300 тисяч наркозалежних людей в Україні. Авжеж, якщо кожного оштрафувати по максимуму хоча б один раз на рік, то можна отримати близько 15 мільярдів гривень!  Проте і фахівці, і рідні наркозалежних людей добре розуміють, що так це не працює”, – обурюються активісти. 

Нагадаємо, що на початку року в Мін’юсті заговорили про підвищення кримінального порога зберігання наркотиків. Наприкінці минулого року суд в Україні вперше виправдав українця за вирощування канабісу в медичних цілях.

Уже не перший рік українці активно виступають за легалізацію канабісу, що досі входить до переліку наркотичних засобів, відповідно до якого його використання в країні заборонено навіть у медичних і дослідницьких цілях. 

ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на “Конопляний марш” та поспілкувався з його учасниками, серед яких є військові, школярі та люди з інвалідністю.

Минулого року низка країн у світі легалізувала марихуану: у Британії, наприклад, цьому процесу допоміг 12-річний хлопець на ім’я Біллі, а в Канаді посадовці в такий спосіб вирішили впоратися з чорним ринком наркотиків, адже, згідно зі статистикою, жителі країни щорічно витрачають на купівлю марихуани мільярди доларів.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter