Мати дівчинки з рідкісною формою епілепсії закликає Раду легалізувати медичний канабіс

Дата: 09 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Матір 4-річної дівчинки з тяжкою формою епілепсії Вікторія Мостовенко звернулася до президента Володимира Зеленського та Верховної Ради з вимогою легалізувати медичний канабіс. Парламентарів жінка просить підтримати законопроєкт №5596, який до цього отримав схвальні відгуки у профільному комітеті. 

Звернення вона опублікувала у фейсбуку.

Вікторія Мостовенко разом з донькою Софією під будівлею Верховної Ради закликає ухвалити законопроєкт №5596, 2 червня 2021 рік. Фото: фейсбук-сторінка Andriy Kozinchuk

Законопроєкт №5596 на початку червня внесла група депутатів. У пояснювальній записці вони наголошують, що серед актуальних проблем системи охорони здоров’я в Україні є питання доступу до необхідних методів лікування та засобів, зокрема, речовин, які, за міжнародно-правовою класифікацією, належать до наркотичних і психотропних, але водночас є вкрай необхідними для важкохворих. Стосується це, зокрема, дітей з фармрезистентними формами епілепсії, онкохворих, хворих, які потребують паліативної допомоги, а також ветеранів війни з посттравматичним стресовим розладом.

Для вирішення цієї проблеми депутати пропонують створити нормативні умови із законного обігу конопель для використання в медицині та науково-технічній діяльності, а також надати можливість пацієнтам купувати та зберігати лікарські коноплі для застосування в лікувальних цілях згідно з медичними показаннями відповідно до виданого лікарем рецепту. 

Як розповіла у своєму зверненні Вікторія Мостовенко, через діючу в Україні заборону вона змушена шукати шляхи, щоб купляти олію на основі медичного канабісу, дозволену у 60-х країнах світу, але не в Україні. 

Я змушена в нашій країні стати контрабандисткою, тому що шукаю шляхи, як із-за кордону купити для неї ліки на основі медичного канабісу. Коли Софія приймає ліки на основі медичного канабісу, то пекло із судомами триває всього кілька хвилин, а не годинами. Уявіть собі, як дивитися, коли твою дитину стискає, викручує, вона плаче, прокушує собі язик, щоки, а ти не можеш їй допомогти.  Тому я змушена бути поза законом. Я змушена шукати шляхи, щоб купити ці ліки для своєї дитини і рятувати її щодня”, – говорить жінка.

Низка країн у світі вже легалізувала марихуану, а у деяких з них пришвидшенню цього процесу допомогли історії важкохворих дітей. У 2018 році влада Великої Британії дозволила громадянам купувати та споживати марихуану в лікарських цілях після розголосу історії 12-річного Біллі Колдуела. Він також мав тяжку форму епілепсії та їздив за ліками до Канади. Одного разу митники відібрали у хлопця медикаменти, а через декілька днів без них він потрапив до лікарні з нападом. 

12-річний Біллі разом з мамою Шарлотою. Фото: Reuters

Історія неабияк сколихнула суспільство, а тому тодішньому очільнику МВС країни Саджиду Давіду довелось у винятковому порядку дозволити підлітку використовувати марихуану для лікування

У квітні 2021-го український уряд частково легалізував медичний канабіс, однак, за словами експертів, наявних проблем цей крок не розв’яже. Наприкінці червня законопроєкт  №5596 отримав схвальні відгуки від членів профільного комітету, які рекомендували депутатам підтримати його. За підрахунками авторів ініціативи, легалізації медичних конопель в Україні чекає 2 мільйони пацієнтів. 

Нагадаємо, що Організація Об’єднаних Націй вилучила медичну марихуану зі списку небезпечних наркотичних засобів, таких як героїн. ZMINA неодноразово розповідала про те, чому в Україні слід легалізувати канабіс у медичних цілях. Наш кореспондент спеціально сходив на “Конопляний марш” та поспілкувався з його учасниками, серед яких є військові, школярі та люди з інвалідністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter