Урядовці просять родини зниклих безвісти не піддаватися на провокації після заяв російської омбудсмана Москалькової

Дата: 01 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Родини зниклих безвісти українців закликали не піддаватися на провокації та пам’ятати про інформаційну безпеку, коли йдеться про процес звільнення з полону чи передання тіл загиблих. 

З такою заявою виступили в Мінреінтеграції. 

Жінка в Бородянці проходить повз плакат про людей, які зникли безвісти під час російського вторгнення. Фото: Christopher Furlong / Getty Images

Посадовці переконують, що публічні заходи, зокрема акції та публікації в ЗМІ, не прискорять процес загалом, а також кажуть, що перебувають з рідними зниклих безвісти “на одному боці”. 

“Іноді несвідомими діями громадяни можуть завдати шкоди перемовному процесу, а в гіршому випадку – і своїм близьким. За підбурюванням у чатах, де спілкуються рідні зниклих і полонених, можуть стояти ворожі спецслужби, які намагаються посіяти розбрат у нашому суспільстві. Для України кожен зниклий чи полонений оборонець однаково цінний. Ми боремось і будемо боротися за повернення кожного з них!” – запевняє Уповноважений зі зниклих безвісти Олег Котенко

Тим, хто зіткнувся з інформаційними атаками з боку росіян, просять повідомляти на гарячу лінію за номером 0 800 339 247 або писати в месенджери на номер (095) 896-04-21.

Заяву в міністерстві зробили після того, як у російських пропагандистських медіа почали обговорювати чергові заяви російської Уповноваженої з прав людини Тетяни Москалькової щодо українських військовополонених. Вона каже, що, наприклад, “багато українських хлопців, переважно рядових та сержантів, уже понад 10 місяців Київ викреслює зі списків на обмін”, а натомість “багатьох навмисне записує до числа безвісти зниклих”

“В обмінних списках перевага віддається зазвичай медійним персонам, а прості військовослужбовці їм малоцікаві. Звісно, ​​це знижує ефективність обмінів”, – каже Москалькова. 

Окрім цього, російська омбудсман знову розповіла історію про те, як матері та дружини звільнених з російського полону військових пишуть їй листи з проханням “залишити своїх близьких на території Росії, щоб їх знову не гнали воювати”. 

Москалькову журналісти вже ловили на поширенні цього ж фейку про військовополонених.

Фото: Коммерсант / Анатолій Жданов

Ідентичну історію про матерів та дружин звільнених з російського полону вона розповідала в червні минулого року. Тоді в українському міністерстві оборони слова Москалькової пов’язували з браком хороших новин для росіян із фронту та фантазіями. 

“Так звана уповноважена з прав людини в Росії просуває лише пропагандистські наративи. Натомість згідно зі своїми обов’язками мала б повідомляти про величезну кількість загиблих московитів на війні чи злочинні накази кремлівських ватажків про влаштування геноциду українського народу”, – зазначили в повідомленні офіційного медіа Міноборони АрміяInfo.

Нагадували також, що серед російських полонених “строковиків” є ті, хто не хоче повертатися до Росії, і ті, на кого там уже надійшли похоронки, а тому ситуація з небажанням повертатися на батьківщину є діаметрально протилежною.

Нагадаємо, що умови, в яких тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, експерти ООН розцінюють як катування. Ви можете детальніше прочитати про це за посиланням

Натомість торік звільнений з українського полону росіянин удома на регіональному телебаченні розповів, як добре йому було в полоні, а тому невдовзі сюжет довелося видаляти. Детальніше про те, як утримують військовополонених росіян в Україні, ви можете прочитати тут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter