Російські пропагандисти виправдовують заклики до геноциду українців словами Путіна та інших російських посадовців – кримські правозахисники

Дата: 24 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Російські пропагандисти, поширюючи заклики до геноциду українців та інших злочинів, часто цитують топпосадовців та військових. Вони використовують ці висловлювання як привід для створення нових, жорсткіших наративів та посилення емоційного впливу цих висловлювань на цільову аудиторію.  

Про це повідомляє Кримська правозахисна група, яка оприлюднила чергову добірку висловлювань у російських медіа, що містять заклики до геноциду.

У правозахисній організації вказують, що при використанні вертикалі наративів у російських медіа є такі психолінгвістичні маніпуляції з боку телеведучих та гостей телерадіопрограм як:  

  • Висловлювання згоди з твердженнями Володимира Путіна та інших топчиновників про “денацифікацію” України; 
  • Намагання емоційно під’єднати аудиторію до згоди з цими твердженнями; 
  • Вільна інтерпретація висловлювань Путіна та інших представників російської влади та підсилення цих меседжів більш категоричними висновками з боку телеведучих та інших спікерів;  
  • Роз’яснення контексту висловлювань топчиновників, додаткова аргументація, яка підсилює вплив мови ворожнечі, використаної топчиновниками, та перетворює її на прямі заклики до геноциду та інших злочинів; 
  • Розгортання думки високопосадовців і додавання до неї власних висновків, суджень і закликів; 
  • Використання думки високопосадовців як безперечного доказу провини українців та аргументації для наступних злочинів проти людяності, які російська армія вчиняє проти цивільного населення України; 
  • Використання звинувачень відносно українців високопосадовцями для надання морального дозволу на злочини проти людяності та геноцид; 
  • Додавання негативного емоційного забарвлення висловлюванням при цитуванні високопосадовців;  
  • Запрошення в ефір численних чиновників, політиків та депутатів, які додатково ретранслюють думки високопосадовців як носіїв безперечного авторитету;  
  • Використання цитат топчиновників для подальшого розпалювання ненависті до українців з метою легалізувати у свідомості глядачів наратив щодо колективної відповідальності всієї української нації за окремі кримінальні злочини, виконавці та замовники яких взагалі не встановлені навіть офіційними російськими органами розслідування;  
  • Зачитування телеведучими в прямому етері дослівних цитат топчиновників і ватажків збройних підрозділів РФ, які містять заклики до геноциду без будь-якого осуду цих закликів, пояснень чи коментарів; 

У приклад Кримська правозахисна група наводить одного з гостей етеру на Першому каналі, що процитував висловлювання Путіна, зроблене під час війни у Чечні, в якому той закликав знищувати терористів. Ця цитата Путіна була використана з прив’язкою до війни в Україні та поєднана із закликом знищувати Україну разом із цивільним населенням тому, що Україна – це “терористична держава, і тому всі українці є терористами” 

В іншому етері державного телеканалу РФ голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що ціль спецоперації – це захист жителів Донбасу від київського неонацистського режиму. Коментуючи це висловлювання, телеведучий Сергій Карнаухов  додав до цієї цитати власні висновки та закликав до повного знищення всіх органів влади в Україні, назвав їх “нацистським режимом”.  

Обговорення висловлювань топчиновників стають темами для етерів і програм державного російського телебачення. Цитати чиновників про необхідність “демілітаризації” та “денацифікації” України стають приводом для поширення подальших закликів до знищення українців, які базуються на персональному трактуванні телеведучими та гостями етерів цих термінів.  

Кримська правозахисна група також наводить приклад з обговоренням цитати Сергія Лаврова з одним з гостей етеру на каналі “Соловьёв LIVЕ”. У цій цитаті очільник зовнішньополітичного відомства Росії заявляв про необхідність денацифікації України та закликав завоювати всю територію України, аргументуючи це тим, що всі українці — нацисти, і тому лише повний збройний контроль над всією територією України дозволить провести “денацифікацію” та захистити росіян від “українських нацистів”.  

Часто розмовні ток-шоу на центральних російських державних телеканалах розпочинаються з коротких відео з цитатами російських топчиновників. Ці висловлювання  використовуються як лейтмотив та головна тема для обговорення протягом всієї передачі. Такі програми зазвичай транслюються на телеканалах в прайм-тайм з метою охопити якомога більшу кількість аудиторії цих медіа.  

Наприклад, в такий спосіб побудований травневий етер, присвячений обговоренню теракту в Підмосков’ї, що стався 22 березня 2024-го. Програма розпочалася із демонстрації запису звернення президента РФ Володимира Путіна. У ньому він розповів про теракт та висловлював підозру, що саме українці брали участь в організації цього теракту.  

Варто відзначити, що тема етеру була прописана у вигляді тексту і містила в собі від початку основний меседж, якому, по суті, і була присвячена ця програма. Цей меседж опублікований на сайті Смотрим.ру у вигляді назви та основної текстової підводки до етеру. В цьому тексті міститься твердження, що Україна та США безперечно винні в теракті, вчиненому в Підмосков’ї у березні 2024 року.  

Вся програма була побудована таким чином, щоб цей меседж завдяки емоційному забарвленню, в тому числі й з боку ведучого, був сприйнятий глядачами як істина в останній інстанції та не підлягав сумніву.

Кількагодинне ток-шоу було спрямовано на розповсюдження думки, що українці є терористами. Цю думку також додатково транслювали запрошені в етер чиновники та лідери думок, чиї заклики містили в собі твердження про необхідність масових вбивств цивільних громадян Україні шляхом килимових бомбардувань, зокрема із використанням ядерної зброї.  

Інший приклад створення вертикалі наративів – це використання заклику російського генерала МВС Рамзана Кадирова “знищити всіх шайтанів і бандерівців в Україні”. Цей заклик у вигляді цитати розповсюдили одразу кілька російських державних телеканалів, а для підсилення емоційної складової цього заклику телеведуча каналу Росія-1 Ольга Скабєєва цитувала це особисто і надалі використала цю цитату як привід для цілого етеру, в якому розповсюджувалася ненависть до всіх українців.  

В інших російських медіа до цього заклику були додані вільні інтерпретації від самих телеведучих. Наприклад, Сергій Карнаухов, ведучий авторської програми на каналі “Соловьев LIVE”, використав цей заклик для створення власного меседжу, в якому він закликав вішати українських військовополонених прямо на центральних площах окупованих Росією територій України.  

Таким чином, вертикалі наративів, які створюють російські топпосадовці  у зв’язці з популярними ведучими загальнонаціональних російських державних телеканалів є одним з часто використовуваних інструментів, які дозволяють підсилити вплив дії закликів до геноциду та інших злочинів на свідомість цільової аудиторії цих медіа. 

Раніше Кримська правозахисна група розповіла, до яких засобів росіяни вдаються у своїх закликах до геноциду громадян України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter