Кримська правозахисна група пояснила, як російські пропагандисти підбурюють росіян до геноциду українців

Дата: 29 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Російські пропагандисти у своїх закликах до геноциду активно користуються, зокрема, метафорами, порівняннями, спекуляціями.  

Такими є результати другого моніторингу Кримської правозахисної групи обраних телепрограм російських медіа та телеграм-каналів за 2022 – 2023 роки.

Результати другого етапу моніторингу засвідчили, розповсюджуючи заклики до геноциду, російські пропагандисти активно користуються метафорами.

Негативні асоціації через ці метафори дозволяють їм підсилювати свій вплив на емоційно-чуттєву сферу глядача, викликати схвалення та виправдання війни та вбивств, пояснюють кримські правозахисники. Для досягнення своєї мети пропагандисти користуються низкою способів. Серед них: порівняння агресивної війни, яку Росія веде в Україні, з лікуванням. Так, до прикладу, у своїх висловлюваннях російські пропагандисти прирівнюють українську державу до “ракової пухлини, яку треба видалити”. Називають масові вбивства українців “лікуванням від бандеровщини”а українців гнійним абсцесом, що потребує термінової операції”.  

Пропагандисти порівнюють українців з небезпечною біологічною зброєю. До прикладу, вони називали українців “біореактором, який має бути знешкоджений за будь-яку ціну” 

Росіяни також маніпулюють релігійними переконаннями, до прикладу, називаючи агресивну війну священною війною з Антихристом. У Кримській правозахисній групі переконані, що цим пропагандисти надають російським військовим моральний дозвіл на знищення українців.

“Один з ватажків російських комбатантів називає свій підрозділ “військом Ісуса, яке має перемогти Антихриста”. Деякі пропагандисти називають Антихристом президента України Володимира Зеленського, а українців – слугами Антихриста”, – мовиться у повідомленні кримських правозахисників.  

Крім того, російські пропагандисти спекулюють архетипами Другої світової війни. Зокрема, вони закликають “наступити на горло нацизму, “позбутися нацистської нечисті”, “докосить нацизм”. Ці заклики доповнюються численними твердженнями про те, що всі українці нібито є нацистами та що по всій території України треба проводити “зачистку нацистів та їхніх посібників”.

Подібну риторику, окрім державних пропагандистів, періодично дозволяє собі й  де-факто лідер російської держави Володимир Путін. В останньому інтерв’ю Такеру Карсону розшукуваний Міжнародним кримінальним судом Путін довго розповідав саме про те, що Україну масово заполонили нацисти, і саме тому там треба провести “денацифікацію”. 

“В контексті великої кількості воєнних злочинів, злочинів проти людяності та двох років ведення повномасштабної війни російськими військами проти України термін “денацифікація” в риториці російських пропагандистів можна розцінювати як заклик до повного знищення українців”,– мовиться у повідомленні. 

Кримська правозахисна група також вказує, що вплив і маніпуляції за допомогою метафор та архетипів Другої світової війни підсилює такий прийом як змішування у свідомості цільової аудиторії закликів до знищення комбатантів із закликами до знищення цивільних. 

Між іншим кримські правозахисники вказують, що російська пропаганда почасти у своїх публікаціях називає нацистами  українських військових, утім, у низці публікацій не можна точно визначити, чи мова йде саме про військових. В таких текстах мають місце загальні заклики до певної групи людей. Наприклад заклики “позбутися нацистської нечисті”, “докосити нацизм”, “наступити на горло нацистській сволоті”, “знищити нацистську мразоту”. Автори цих закликів не пояснюють, яка сама група людей мається на увазі. 

Дослідники Кримської правозахисної групи наголошують, що в Україні не існує такого явища як нацисти. Це термін часів Другої світової війни. Наразі ним іноді називають неонацистів, тобто сучасних послідовників нацистів, які в Україні дуже малочисленні, маргіналізовані та не беруть жодної участі в суспільно-політичному житті.

В риториці російських пропагандистів під терміном “нацисти” дуже часто маються на увазі всі українці, які борються за незалежність своєї країни та відстоюють її територіальну цілісність. Часто в подібних публікаціях згадуються українські військові, які названі нацистами та їхніми пособниками. Під терміном “пособники нацистів” росіяни мають на увазі всіх українців, які мають проукраїнську позицію.  

Особливо часто термін “пособники нацистів” використовується щодо проукраїнськи налаштованих жителів тимчасово окупованих Росією територій України. Ці люди вже багато років, від початку окупації Криму, регулярно зазнають жорстоких репресій саме за свою проукраїнську позицію. 

Заклики знищувати, катувати, кидати за ґрати та депортувати таких людей створюють для них додаткові загрози та надають представникам російських силових структур на тимчасово окупованих територіях моральний дозвіл на продовження воєнних злочинів і злочинів проти людяності саме щодо цих цивільних жителів України. 

Під час моніторингу Кримська правозахисна група задокументувала висловлювання десяти спікерів, які в ефірах російського телебачення закликали до геноциду, вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності та пропагували ведення агресивної війни. Серед них:  

  • Баранець Віктор Миколайович (Баранец Виктор Николаевич) – письменник, заслужений журналіст Російської Федерації;
  • Соловйов Володимир Рудольфович (Соловьев Владимир Рудольфович) – телеведучий;
  • Башанкаєв Бадма Миколайович (Башанкаев Бадма Николаевич) – заступник керівника Комітету Держдуми РФ з питань охорони здоров’я;
  • Конанихін Дмитро Олександрович (Конаныхин Дмитрий Александрович) – письменник, блогер, радіоведучий;
  • Дугін Олександр Гелійович (Дугин Александр Гельевич) – філософ, політолог, громадський діяч;
  • Алаудінов Апти Аронович (Алаудинов Апты Аронович) – генерал-майор збройних сил РФ, командир військового формування “Ахмат”;
  • Барабанов Олег Миколайович (Барабанов Олег Николаевич) – історик, політолог, професор;
  • Онуфрієнко Михайло Борисович (Онуфриенко Михаил Борисович) – блогер, громадський діяч;
  • Марков Ігор Олегович (Марков Игорь Олегович) – політичний діяч;
  • Мягков Михайло Юрійович (Мягков Михаил Юрьевич)  – доктор історичних наук, професор.  

У попередньому моніторингу кримські правозахисники встановили прізвища ще 11 спікерів, що розповсюджували такі заклики.  

Аналітикиня Кримської правозахисної групи Ірина Сєдова у коментарі виданню ZMINA вказала на недоліки українського законодавства у притягненні винних до відповідальності за заклики до геноциду та пропаганду ведення агресивної війни ті заклики доведення агресивної війни.

Вона пояснила, що це одні з найтяжчих злочинів, але за пропаганду війни максимально відповідальність в українському законодавстві передбачена два роки. А строк давності злочину заклик до геноциду – п’ять років.

Ірина Сєдова

“Тобто, якщо протягом п’яти років не вийде притягнути до відповідальності винних за цей злочин, то вони вважатимуться невинними… Основна проблема в тому, що за національним законодавством ми не можемо притягати до відповідальності іноземців за найтяжчі злочини, а це не тяжкі злочини… Якщо протягом п’яти років українські правоохоронці не арештують, до прикладу, того ж Антона Красовського, він не понесе покарання”, – пояснила правозахисниця.

Наразі Кримська правозахисна група готує великий аналітичний звіт, у якому юристи-міжнародники та фахівці з національного законодавства нададуть свої роз’яснення та рекомендації, яким чином можна покращити ситуацію і змінити законодавство так щоб винні понесли покарання.

Під час свого моніторингу Кримська правозахисна група проаналізувала текстовий та відеоконтент на предмет наявності у висловлюваннях спікерів закликів до геноциду українців та пропаганди ведення агресивної війни, яка, зокрема, містить в собі заклики до скоєння злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України.

Крім цього, під час моніторингу кримські дослідники аналізували телепрограми таких російських медіа: НТВ, “Первый канал”, “Россия 1”, “Звезда”, ТВЦ, “Россия 24”, “Россия 1”, ЛДНР. Також до моніторингового переліку увійшли обрані відеоканали деяких російських та кримських медіа та спікерів, які мають велику кількість підписників в соцмережах Youtube та Rutube та месенджері телеграм. Вони проаналізували контент російських медіа та месенджерів на наявність висловлювань, які створюють підґрунтя для геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності. 

Для аналізу вони відбирали висловлювання, в тексті яких одночасно зустрічалися слова “уничтожить”, “бандеровцы”, “антихрист”, та словосполучення “мы их уничтожим”.

Відбір контенту проводився Кримською правозахисною групою за допомогою аналітичного сервісу Word of war, розробленого громадською організацією “Змінюємось разом”.

Методологія відбору та оцінки контенту була розроблена кандидаткою психологічних наук, дослідницею Інституту європейських, російських та євразійських досліджень (IRES), Упсальський університет (Швеція), доцентом Києво-Могилянської Академії Юлією Криловою-Грек, з урахуванням результатів попереднього дослідження Кримської правозахисної групи “Мова ворожнечі в онлайн-медіа, які висвітлюють події у Криму”. 

Раніше Кримська правозахисна група заявила, що ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія протягом багатьох років готувала інформаційний простір у Криму до ескалації та розколювала українське суспільство за допомогою пропаганди в російських медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter