Російського пропагандиста, який закликав топити українських дітей, заочно засудили до п’яти років ув’язнення

Дата: 16 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Шевченківський райсуд Києва 13 лютого заочно засудив російського пропагандиста, директора телеканалу RT (Russia Today) Антона Кузнєцова-Красовського до п’яти років позбавлення волі з конфіскацією майна за заклики до геноциду українців і повалення влади в Україні.

Про це пише “Судовий репортер”.

Антон Кузнєцов-Красовський. Джерело: udf.name

Вирок винесла суддя Олена Чайка, саме таке покарання просив обвинуваченому прокурор Олександр Сафарян

Кузнєцов-Красовський протягом січня–березня 2022 року на ютуб-каналі RT заперечував існування України як суверенної та самостійної держави. Відеоролик щодо цього починається словами: “Сука! Этой страны не должно быть! И мы сделаем все, чтоб ее не было”.

Експертиза встановила, що в цьому відео є лінгвістичні ознаки пропаганди ліквідації незалежної української держави та повалення чинного в Україні конституційного ладу, а також пропагується винятковість російського народу і національна нетерпимість.

В одному із січневих відеосюжетів Кузнєцов-Красовський на слова ведучого, що Грузія і Україна можуть вступити в НАТО, категорично заперечує і каже, що в такому випадку Росія введе війська: “Мы введем войска в Украину. Это наша земля. Вот вам! Хрен вам, а не НАТО. Даже не мечтайте, твари!”

Коли ведучий каже, що євроатлантичний напрямок зовнішньої політики закріплений у Конституції України, то Кузнєцов-Красовський заявляє: “Мы отнимем у вас вашу конституцию… Мы сожжем её на Крещатике вместе с вами на ваших же огнях, как вы и любите. На шинах, на покрышках… Никакая Украина, это наша русская земля. Никакая Украина там ничего не решит… Россия заберет себе законно причитающиеся русские земли так называемой Украины… Которые подарил украинцам Сталин…. Сталин создал вашу Украину! В каждом городе Украины должен стоять огромный памятник Сталину”.

У квітні минулого року пропагандист зробив публікацію у своєму телеграм-каналі, закликаючи до геноциду українців. Він написав: “Ребят, ну очевидно, что надо взять себя в руки. Собраться. Перестать думать о “братьях”. Они не братья нам. Я там вырос, со знанием дела говорю. Мочите! Давайте! Хватит!”

Таким чином Кузнєцов-Красовський прокоментував відео про нові обстріли у російському Бєлгороді: 14 квітня губернатор області повідомив, що два села нібито обстріляли з боку України.

У висновку семантико-текстуальної експертизи зазначено, що слово “мочить” в цьому контексті має значення “убить” (українською — вбити, тобто позбавити життя). На переконання експерта, є підстави стверджувати, що в публікації реалізований публічний заклик до позбавлення життя (фізичного знищення) українського народу.

З матеріалів справи вбачається, що провадження щодо пропагандиста зареєстрували за заявою громадянина, на прізвище Азаров, пишуть журналісти. Розслідували справу слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України.

Держзахисник обвинувачуваного Андрій Кубов на суді сказав, що з Кузнєцовим-Красовським жодного разу не спілкувався і позицію з ним не погоджував. Водночас адвокат вважає, що доказова база в цій справі — лише припущення сторони обвинувачення, прямих доказів і прямого доступу до відеофайлів немає. Тож представлені у суді відеоматеріали могли бути спотвореними. Він не просив виправдати обвинуваченого і сказав, що покладається на розсуд суду.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що директор російського пропагандистського телеканалу RT Антон Красовський закликав топити українських дітей та розстрілювати українців, які не підтримують ідею “єдності з росіянами” під час телеефіру на російському телебаченні.

Тоді правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк пояснила, що слова російського пропагандиста не що інше, як геноцидальна риторика.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter