Російський пропагадист закликав топити українських дітей та розстрілювати українців, які чинять опір РФ

Дата: 23 Жовтня 2022
A+ A- Підписатися

Директор російського пропагандистського телеканалу RT Антон Красовський закликав топити українських дітей та розстрілювати українців, які не підтримують ідею “єдності з росіянами”. Про це йдеться у фрагменті матеріалу, який транслювали на російському телебаченні. 

Частину ефіру американська журналістка та експертка у сфері російських ЗМІ Джулія Девіс опублікувала у твіттері.

Антон Кузнєцов-Красовський. Джерело: udf.name
“На російському державному каналі RT директор телеканалу Антон Красовський пропонує топити або спалювати українських дітей, робить огидні коментарі про зґвалтування російськими солдатами в Україні, каже, що України не повинно існувати, а українців, які чинять опір Росії, слід розстрілювати”, – йдеться у повідомленні.

Красовський заявив в ефірі, що насправді українців як нації не існує, просто “якусь велику кількість росіян змусили повірити в те, що вони хохли“. 

Співрозмовник ведучого запевняє, що Радянський Союз був хворим, а Україна – це найбільш “уражена його частина”. Красовський і собі заявив, що України як країни взагалі не повинно було існувати. А тих, хто з цим твердженням не погоджується, необхідно просто розстріляти.

Правова аналітикиня Центру прав людини ZMINA Онисія Синюк пояснює, що слова російського пропагандиста Красовського, це не що інше, як геноцидальна риторика.

“Пряме та публічне підбурювання до вчинення геноциду” – це самостійний злочин, відповідальність за який передбачається як в Конвенції про злочин геноциду, так і в Римському статуті МКС (стаття 25, 3(е)). Проєкт Конвенції, підготовлений Секретаріатом ООН, передбачав криміналізацію “прямого і публічного підбурювання до будь-якого акту геноциду, незважаючи на те, чи послідував за таким підбурюванням акт”. Тобто відповідальність наступає саме за підбурювання, як тільки повідомлення, що становить такий злочин, було проголошене або опубліковане, і не залежить від того, чи був здійснений внаслідок такого підбурювання геноцид”, – наголосила аналітикиня.

За словами Синюк, у випадку з риторикою російської пропаганди не потрібно навіть вдаватися в підтексти. 

“Вимога публічності була розтлумачена Комісією з міжнародного права як “заклик до вчинення злочинних дій, спрямований на певну кількість осіб у публічному місці або загалом до суспільства через засоби масової інформації, наприклад, радіо або телебачення. Те ж саме розуміння викладене в підготовчих документах Конвенції – “публічні промови або ж такі, що розповсюджуються в персі, радіо, кіно чи інших засобах доступних суспільству”, одночасно виключаючи “приватне” підбурювання. Трансляція таких думок на телебаченні цілком задовольняє цю вимогу”, – зазначила правова аналітикиня.

На її думку, війна, а тим більше окупація і встановлення контролю над певними територіями дає можливість втілювати заклики, які продовжують звучати в російських ЗМІ.

Нагадаємо, наприкінці серпня в Україні завершили досудове розслідування щодо директора російського пропагандистського телеканалу RT Антона Кузнєцова-Красовського, обвинувальний акт передали до суду.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter