Колишній президент Росії Медведєв погрожує українцям в окупації трудовими таборами Сибіру

Дата: 23 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Колишній президент Росії Дмитро Мєдвєдєв погрожує українцям в окупації, які “шкодять”, висиланням до трудових таборів у Сибір. 

Про це він сказав у інтерв’ю російським пропагандистам. 

Фото: Maxim Shipenkov / EPA

Це не вперше, коли сучасні російські посадовці погрожують репресіями радянського штибу. До прикладу, торік депутат держдуми Андрій Гурульов закликав “винищувати” всередині РФ людей, які не підтримують нападу на Україну. Він називав їх “гниллю”. 

Заяву щодо висилання до трудових таборів у Сибіру Мєдвєдєв зробив, розповідаючи про “чекунів” – так російські пропагандисти називають українців, які чекають на деокупацію рідних регіонів, мешкаючи там. 

“Їх треба викривати та карати, відправляти до Сибіру. Ось так. На перевиховання до виправно-трудових таборів”, – сказав колишній російський президент. 

Хоч у сучасній РФ немає “трудових таборів”, працю в’язнів на великих будівництвах активно використовують. В’язні, наприклад, будували льодову арену в Новосибірську, а наприкінці 2021 року служба виконання покарань РФ звітувала, що відправить на роботи щонайменше 188 тисяч ув’язнених. 

Голова відомства ще на стадії ідеї казав, що умови праці не будуть схожі на ГУЛАГ, а невдовзі почав разом з російським мін’юстом готувати зміни до законодавства, щоб відправляти на роботи людей у неволі до Арктики. 

Аналітики з “Інституту вивчення війни” звертають увагу, що показові процеси та репресії сталінської доби у СРСР починались саме з полювання на “диверсантів”. 

“Використання Медведєвим риторики сталінських чисток є значним”, – вважають аналітики. 

Дослідники репресій всередині РФ вже кажуть, що Путін за кількістю репресованих людей перевищив показники часів Микити Хрущова та Леоніда Брежнєва. Проблема у дослідженнях путінських репресій полягає у тому, що неприхованих політичних статей для переслідування тих, хто не підтримує дії влади, у законодавстві небагато, але силовики використовують для тиску обвинувачення, наприклад у “екстремізмі” та “тероризмі”.

Майже кожен п’ятий, засуджений торік за теракт у Росії, — уродженець України. Росія ще до початку повномасштабного вторгнення в Україну за кількістю політв’язнів наздоганяла пізній СРСР.

Нагадаємо, що торік Путін визнав “напружену ситуацію” та існування партизанського руху на тимчасово окупованих територіях України. 

Ненасильницький вид спротиву в окупації вже завадив деяким довгостроковим військовим і політичним цілям російської влади, а також може стати вирішальним у завершенні російської окупації, на думку дослідників. Детальніше про це ви можете прочитати за посиланням

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter