“Меморіал” нарахував у Росії щонайменше 420 політв’язнів

Дата: 28 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Правозахисний центр “Меморіал” підрахував, що наразі у Росії за ґратами через політичні та релігійні мотиви знаходяться щонайменше 420 людей. 

Про це повідомляє “Медуза”. 

Фото: Правозахисний центр “Меморіал”

Список, як зазначають дослідники, не є повним, однак вже зараз можна сказати, що за кількістю політв’язнів сучасна РФ наздоганяє пізній СРСР, де влада незаконно утримувала, за даними “Меморіалу”, щонайменше 700 людей. 

За словами керівника направлення “Підтримка політв’язнів” в організації Сергія Давідіса, реальну кількість незаконно ув’язнених у Росії сьогодні слід оцінювати у декілька разів вище, аніж говорять цифри дослідників. 

“Ми розуміємо під політв’язнями дві великі групи. Одна група це ті, кого можна було б розглядати за аналогією з термінологією Amnesty International як “в’язнів сумління”. Люди, які переслідуються виключно за мирну реалізацію своїх прав на свободу зборів, совісті, висловлювання – прав, передбачених Європейською конвенцією про права та свободи. Друга велика група — це люди, яких переслідують із політичних мотивів”, – розповідає він.

До першої групи правозахисники зараховують, зокрема тих, кого переслідують за участь у заборонених у Росії “Хізб ут-Тахрір” та “Свідках Єгови”.  Стосується це й кримчан, яких після анексії півострова почали переслідувати, звинувачують в екстремізмі. 

“Рішення про анексію Криму спричинило арешти багатьох людей. Це мешканці Криму, і ми їх, як і будь-яких інших людей, яких переслідує російська влада, розглядаємо як російських політв’язнів. Це і колишні українські військові, і кримські татари, і ті, хто не погоджується з анексією та окупацією. Десятки кримінальних справ, і всі відкриті, бо було ухвалено таке рішення”, – зазначає Давідас.

Щодо порівнянь з іншими країнами, то, за словами Давідаса, довгий час Росія мала більшу кількість політв’язнів, аніж сусідня Білорусь. Однак за останній рік ситуація змінилась, адже наразі білоруська влада незаконно утримує за ґратами щонайменше 800 людей:

“Є Туреччина, де ніхто не вивчав кількість політв’язнів після спроби перевороту 2016 року, але за численними свідченнями, там їх десятки тисяч. У демократичних країнах начебто не має бути політв’язнів. Але з огляду на спірність деяких ситуацій з правом народів на самовизначення та правом на поширення інформації окремі люди там точно є. А Китай чи Африку ми навіть не беремося оцінювати”.

Нагадаємо, що за останні 16 років влада в Росії змінила закони в такий спосіб, щоб, наприклад, розглядати мирні вуличні протести як злочин. Напередодні нещодавніх виборів до Держдуми, на яких незаконно голосували жителі Криму та ОРДЛО, тиск посилився: частину росіян обмежили в праві обиратися до вищого законодавчого органу, низку медіа та людей визнали “іноземними агентами”, а деякі опозиціонери були змушені тікати за кордон.

Через атмосферу всередині країни дослідники прогнозують появу нового типу мігрантів з Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter