Кількість політв’язнів у Білорусі зросла до 800 осіб

Дата: 09 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Станом на 8 жовтня у Білорусі правозахисники визнали політичними в’язнями 801 людину. 

Про це повідомляє правозахисний центр “Весна”.

Фото з відкритих джерел

Блогери, бізнесмени, активісти штабів кандидатів у президенти, учасники акцій протесту знаходяться в місцях несвободи, далеко від своїх рідних і близьких тому, що не побоялися скористатися своїми правами — правом на участь в мирних зібраннях, на висловлення своєї думки та на участь у політичному житті країни”, — йдеться у повідомленні.

Днями правозахисники визнали політв’язнями ще 73 особи, яких було затримано у “справі Зельцера”.

Вони звернулися до влади з заявою, де зазначено, що затримані у цій справі утримуються в неналежних умовах, порушуються їх процесуальні права, в тому числі й право на захист.

“Переглянути прийняті відносно зазначених політв’язнів заходи, процесуальні рішення при дотриманні права на справедливий розгляд і усунення факторів, що вплинули на рішення про запобіжний захід; забезпечити об’єктивне розслідування і справедливий суд для перерахованих осіб з дотриманням всіх процесуальних гарантій; декриміналізувати дифамаційні склади злочинів; негайно звільнити всіх політичних в’язнів і припинити політичні репресії проти громадян країни“, такі вимоги до влади Білорусі висунули у своїй заяві правозахисники. 

Нагадаємо, що серед списку політв’язнів є й українець Михайло Ференець. Він родом з Донецька, однак від 2012 року проживав у Білорусі. Його затримали у вересні минулого року та звинуватили в участі в трьох протестних маршах та в організації за допомогою адміністрування телеграм-каналу “Сміливі люди” нанесення протестних написів і зображень, вивішування БЧБ-стрічок у дворах Фрунзенського району Мінська.

Від моменту затримання Ференець вимагав допустити до нього українського консула, однак цього білоруські силовики не зробили. Натомість, обіцяючи відправити на батьківщину, умовили підписати зізнання. Нещодавно стало відомо, що українця катували в ув’язненні та тримали в нелюдських умовах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter